понеділок, 08 липня 2019 12:59

Наче прибульці: розкопали людей із дивними черепами

Автор: onlinelibrary.wiley.com
  У Китаї виявили деформовані черепи
У Китаї виявили деформовані черепи

Нову групу людей із деформованими черепами виявили археологи у китайській провінції Гирін. Згідно з висновками експертів, кістки належали 5-ти дорослим людям - 4-м чоловіками і жінці. Також археологи виявили залишки 4-х дітей віком від 3-х років. Вчені датували їх епохою Неоліту - від 5500 до 4900 років тому.

"Ми помітили, що не всі люди мали ознаки умисної модифікації черепа. Проте практика була поширена як на чоловічих, так і на жіночих черепах", - йдеться у науковій статті у журналі Wiley.

Автор: onlinelibrary.wiley.com
  У Китаї виявили деформовані черепи
У Китаї виявили деформовані черепи

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніші докази вбивства людини

До 12 тис. років тому люди, які жили на теренах сучасного північно-східного Китаю, цілеспрямовано змінювали свої голови. Це була виборна культурна поведінка місцевої групи населення. Хоча вибірковий критерій і значення цієї культурної поведінки донині невідомі. Вчені припускають відмінності в ідентичності, сімейну приналежність або соціально-економічний статус.

Модифікацію черепа, як правило, виконували в дитинстві, оскільки тиск на м'який череп дитини здатен формувати його. Голову зазвичай щільно обмотували тканиною. Як недивно, така практика не мала негативного впливу на когнітивні функції мозку.

Череп із ознаками штучної деформації виявили археологи на кургані у Астраханській області РФ. Голова має витягнуту форму.

Дослідники вважають, що поховання належить давньому народу сарматів. Представники давніх культур часто перев'язували черепи дітям. Від цього голови видовжувалися. Це могло вважатись ознакою статусу людини.

Зараз ви читаєте новину «Наче прибульці: розкопали людей із дивними черепами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути