субота, 08 грудня 2018 11:02

До майдану Незалежності стягуються люди з усієї України

До майдану Незалежності стягуються люди з усієї України
Марш Мільйона називають одним з найбільших мітингів в історії України. Фото: stringer-news.com

5 років тому, 8 грудня 2013 року, у Києві відбувся Марш мільйона. Його називають найвелелюднішим мітингом Революції Гідності.

На оголошене віче на майдані Незалежності в Києві зібралися до декількох сотень тис. людей. За даними Міністерства внутрішніх справ України, в акціях протесту взяли участь 100 тис. осіб. Опозиція називала цифру від 500 тис. до 1 млн людей, повідомляє Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські ЗМІ підкупили білоруса зіграти учасника Євромайдану

Майдан був повністю заповнений. Зі сцени виступали політичні, культурні та духовні діячі. Оголосили про намір блокувати урядові будівлі та встановлювати наметові містечка на вулицях урядового кварталу. Опозиція дала тодішньому президенту Януковичу 48 годин для виконання вимог Майдану і пообіцяла блокувати його резиденцію "Межигір'я".

По завершенні офіційної частини заходу мітингувальники рушили на вулиці урядового кварталу, де створили і побудували кілька блокпостів і барикад, зокрема на вул. Грушевського, Лютеранській, Круглоуніверситетській та перехресті Шовковичної та Богомольця.

Ввечері активісти "Свободи" ручним способом із застосуванням тросів повалили пам'ятник Леніну на бульварі Шевченка. На постаменті встановили державний прапор України та червоно-чорний прапор ОУН-УПА.

До вечора 8 грудня із протестувальників на майдані Незалежності було сформовано як мінімум 15 загонів цивільної самооборони, які назвали "сотнями".

Після знесення Леніна в Києві, пам'ятники радянському вождю впали в Харкові, Житомирі, Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську. Повалення пам'ятників назвали ленінопад.

На "вождя революції"накинули троси і повали на землю. Після повалення київського Леніна розбили кувалдами. Уламки забирали люди. Один із них народний депутат фракції "Свобода" Андрій Іллєнко приніс на сцену Євромайдану.

Зараз ви читаєте новину «До майдану Незалежності стягуються люди з усієї України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути