Ексклюзиви
неділя, 12 серпня 2018 08:20

Чоловік знайшов золото у струмку, з якого пив воду

Чоловік знайшов золото у струмку, з якого пив воду
Золотошукачі вимивали золото на ситах Фото: webmandry.com

Американець Джордж Кармак із дружиною-індіанкою Кейт пішли ловити лосося на річку Клондайк на межі Канади і Аляски 12 серпня 1896 року. Там вони заблукали. За ними пішов брат Кейт - Джим Скутум. Набираючи у флягу воду зі струмка - притоки Клондайку, помітив дрібні блискучі пластівці – золото.

Відразу зареєстрував право на видобуток дорогоцінного металу в цьому місці. Про це написала газета New York Times. У наступному році близько 95 тис. осіб кинулися до Клондайку. Серед них письменник Джек Лондон, який описав золоту лихоманку у своїх романах.

Золотошукачі висаджувалися в порту Скаґвей на Алясці. Далі йшли за 700 км засніженим гірським перевалом. Місцева поліція пропускала до Клондайку лише тих, хто мав річний запас їжі - близько тонни на людину. Коли сходив лід, золотошукачі на каное сплавлялися до Довсона - найближчого до золотих пісків міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вісім років золотої лихоманки в Каліфорнії видобули чотири тисячі тони золота

До родовищ добирався кожен третій - решта поверталися або гинули від виснаження, холоду й цинги. Золото знаходив кожен десятий із прибульців. З них розбагатіти на знахідках вдавалося половині.

Золота лихоманка на Клондайку тривала два роки. 1899-го родовище вичерпалося. Золотошукачі рушили на захід - до басейну ріки Чандалар, за 800 км.

Власник маєтку в австралійському містечку Брісбен Ентоні Дулін знайшов на своєму подвір'ї золоті копальні. Але вирішив не перевіряти, чи є там золото, та продав маєток за $1,35 млн.

Ентоні Дулін придбав нерухомість 3 роки тому. Не підозрював, що на території його нового маєтку є закинуті копальні золота. Попередні власники нічого не сказали про них.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік знайшов золото у струмку, з якого пив воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути