середа, 24 січня 2018 04:20

За вісім років золотої лихоманки в Каліфорнії видобули чотири тисячі тони золота

За вісім років золотої лихоманки в Каліфорнії видобули чотири тисячі тони золота
Мийник золота в Каліфорнії. Фото: Вікіпедія

22 січня 1848 року у Північній Каліфорнії на річці Рашен-Рівер американець Джеймс Маршал знайшов золоті злитки. Це стало початком "каліфорнійської золотої лихоманка" - з усього світу сюди з'їжджалися старателі на пошуки золота.

Після замітки про знахідку в місцевій газеті "The Californian" усі робочі із околиць кинулись шукати золото. З Сан-Франциско на пошуки золота пішло все чоловіче населення. Перші старателі прибували з сусідніх штатів та Мексики, через півроку - з усієї Америки, Європи, Австралії й навіть Китаю. За шість років з невеликого поселення в 200 жителів Сан-Франциско перетворився в місто з населенням 36 тисяч чоловік. Майже безлюдний регіон став густонаселеним і перетворився в штат, його ще називали "Золотим штатом". Товарів і продовольства не вистачає на всіх. Вантаж товарів з Китаю продається за 200 тисяч доларів протягом одного тижня. За ковдру платять 100 доларів на теперішні гроші, за пляшку дешевого бренді - унцію золота, що рівна 16 доларів. Револьвери коштували від 6 до 8 унцій золота. Під час розпалу "золотої лихоманки" місячна оренда кімнати в Сан-Франциско могла доходити до 2 тисяч доларів, вартість одного яйця досягала 25 доларів, кілограм кави коштував 100 доларів за сучасними цінами. Часто кухарі і прачки заробляли більше, ніж золотошукачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На скарб гетьмана Полуботка претендувало 350 спадкоємців

Основні золоті розробки були зосереджені в передгір'ях Кордильєр, уздовж річкових долин. Щоб отримати золото, промивали річковий ґрунт у лотках та перекопували уламки і гірську породу на берегах рік і струмків. Старателі витісняли із їх земель та навіть вбивали корінних мешканців - індіанців. Через пошуки золота ті голодували– старателі вбивали дичину, знищували посіви, забруднювали річки. Старателі заснували нове поселення - Сакраменто. Люди жили в наметах, дерев'яних халупах або каютах, виламаних з покинутих кораблів. У кожному таборі золотошукачів були салун, казино та бордель. На місцевих копальнях можна зустріти вчителів, солдатів, фермерів і торговців. В перші роки старателі заробляли дуже добре – золото було просто на поверхні землі та в водах річки. За півроку старатель заробляв стільки, скільки за шість років, працюючи кваліфікованим теслею чи муляром.

"Золота лихоманка" закінчилася в 1856 році. Дорогоцінний метал залишився тільки глибоко під землею, найкращі ділянки скупили великі гірничі компанії. Шукачі золота почали залишати Каліфорнію та повертатися додому. За цей час в Каліфорнії видобули майже чотири тисячі тони золота на суму понад 50 мільярдів доларів в сучасних цінах. Найбільший самородок важив близько 88,5 кілограма. Але найбільше збагатилися торговці, які виготовляли одяг для золотошукачів, інструменти, спиртні напої та власники борделів, які приносили космічні прибутки.

Зараз ви читаєте новину «За вісім років золотої лихоманки в Каліфорнії видобули чотири тисячі тони золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути