середа, 07 квітня 2021 14:29

Британська королева під знеболювальним народила принца

Британська королева під знеболювальним народила принца
Епідуральна анестезія - одна з найпопулярніших та найбільш ефективних. Фото: ene Asmussen from Pexels

7 квітня 1853 року британська королева Вікторія під наркозом народила принца Леопольда. Анестезіолог Джон Сноу контролював процес. Щоб королева не втратила свідомості, він обережно звернув лійкою носовичок, капнув на нього половину чайної ложки хлороформу і підніс хустку розтрубом вниз до рота і носа Вікторії. Раз в десять хвилин наливав ще половину чайної ложки.

Менше, ніж за годину народився принц Леопольд, перший герцог Олбані. Хлороформ справив на королеву позитивне враження. Через чотири роки Сноу успішно повторив наркоз, коли Вікторія народжувала принцесу Беатрису.

Однак Сноу був не першим, хто використав знеболювальне при пологах. "Піонером" визнано шотландського акушера-гінеколога Джеймса Сімпсона. Він у 1847 році в Единбурзі застосував ефір. Однак невдало - дитина народилася мертвою.

Протягом років науковці невпинно шукали безпечні швидкодіючі анестетики. Використовували навіть кокаїн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 26-річна породілля померла від Covid-19. Що з дитиною

Сучасна медицина пропонує багато методів знеболення пологів медикаментозного і немедикаментозного характеру. І жінка, враховуючи можливості свого організму, сама може вирішувати який спосіб обрати.

Епідуральна анестезія - одна з найпопулярніших та найбільш ефективних. До її переваг відносять контрольованість рівня знеболення, необмеженість в тривалості знеболення, при використанні ропівакаіну відсутній вплив на рухову активність, не впливає на стан дитини.

При деяких патологічних станах, таких як деформації поперекового відділу хребта, запальні процеси в ділянці проколу; порушення зсідання крові, сепсисі чи кровотечах, а також при артеріальному тискові нижче 100 мм рт. ст. епідуральна анестезія протипоказана.

Зараз ви читаєте новину «Британська королева під знеболювальним народила принца». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути