Ексклюзиви
пʼятниця, 25 жовтня 2013 10:59

Археологи шукають таємне поховання грузинської цариці Тамари

Вірменські та італійські реставратори працюють в монастирі Кобайр на півночі Вірменії з метою зберегти пошкоджені дощовою водою фрески. Паралельно ведуться і археологічні розкопки.

З цим монастирем не пов'язана жодна яскрава історична подія. Проте його фрески, що зображують Христа і дванадцять апостолів, вважаються унікальними.

Існує теорія, що монастир міг бути пов'язаний з місцем поховання легендарної цариці Грузії Тамари. За повідомленнями грузинських джерел, щоб уникнути осквернення своїх останків, цариця заповіла поховати себе в таємному місці. Холодної січневої ночі 1213 року з тодішньої столиці Грузії - Мцхеті - в різні сторони вирушили сім траурних процесій. Згодом усі учасники процесій вступили в бій один з одним і загинули, забравши з собою таємницю царського поховання.

Вірменська версія легенди говорить, що цариця наказала поховати себе на відстані трьох днів шляху від місця свого спочинку. Приблизно на такій відстані знаходиться монастир в Кобайр і прилегла до нього печера. Якщо врахувати близькі родинні зв'язки вірменських і грузинських Захаридів, то печера в Кобайре дійсно може виявитися місцем таємної усипальниці цариці Тамари.

З ім'ям знаменитої грузинської цариці Тамари (1184 - 1209/1213) пов'язаний "Золотой Вік" в історії Грузії.

Зараз ви читаєте новину «Археологи шукають таємне поховання грузинської цариці Тамари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути