середа, 23 жовтня 2013 11:30

Археологи не можуть прочитати загадкові написи племені ольмеків

Археологи не можуть прочитати загадкові написи племені ольмеків
Фото: fund-intent.ru

У штаті Веракрус, Мексика, виявили ??плиту, на обробленій увігнутій стороні якої написані раніше невідомі письмена доколумбової Америки.

Приблизний вік плити - початок першого тисячоліття до нашої ери. Датування зробили за фрагментом кераміки, знайденим разом з плитою. Тому можливо, що вік плити насправді дещо більший за три тисяч років, оскільки в каменоломню вона вже звідкись потрапила.

Артефакт відноситься до археологічної культури ольмеків. Важить плита близько 12 кілограмів. На одній з оброблених увігнутих сторін знаходиться 62 символи. Ієрогліфи нанесені горизонтальними рядами, деякі з них повторюються. Три з 28 символів записані чотири рази, шість інших повторюються також чотири рази, і 12 символів - у двох примірниках. Окремі символи схожі на комах, інші - на стилізований кукурудзяний качан. Однак таємничі ієрогліфи не піддаються прочитанню.

Вперше плита Каскахал - bloque de Cascajal - була виявлена ??в 1999 році серед будівельних уламків штучно зведеного пагорба і надалі призначалася для будівництва дороги.

Зараз ви читаєте новину «Археологи не можуть прочитати загадкові написи племені ольмеків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути