вівторок, 29 січня 2013 14:22

Археологи розкрили таємницю давнього новгородця Якима

Автор: Фото: velikiynovgorod.bezformata.ru
  Яким - автор грамот. І якщо раніше припускали, що Яким - якась духовна особа, то тепер, за допомогою нових листів, статус його вимальовується інакше. Можливо, він був управлінцем в багатому боярськім сімействі
Яким - автор грамот. І якщо раніше припускали, що Яким - якась духовна особа, то тепер, за допомогою нових листів, статус його вимальовується інакше. Можливо, він був управлінцем в багатому боярськім сімействі

Підсумки польових досліджень 2012 року понад 70-ти істориків та археологів представили в рамках триденної наукової конференції. Про виконану роботу вчені звітують уже в 27-е. Цьогоріч зустріч присвятили 80-річчю археолога Марка Алешковського.

За словами істориків, те, що ми сьогодні знаємо про середньовічний Новгород - багато в чому заслуга вченого. Навіть зовнішній вигляд знайомих з дитинства пам'яток. У Софійському соборі в середині 1950-х років Марку Алешковському належало визначити, скільки ґрунту треба зрізати, щоб храм сприймався хоча б на 19 століття. З чим, за словами сучасних археологів, вчений упорався блискуче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили школу, засновану Ярославом Мудрим

Не обійшлося на конференції і без нових берестяних грамот. Сьогодні їх уже знайдено 1050. Археологи розкрили таємницю стародавнього новгородця Якима, автора 38 ділових послань. Він виявився керівником великого боярського господарства, повідомила Олена Рибіна, професор історичного факультету МДУ.

Член-кореспондент РАН Олексій Гіппіус говорить, що унікальною виявилася одна невелика грамота Якима. Унікальність в тому, що напис на бересті зроблений не вздовж, а впоперек, згори вниз. У Великому Новгороді таких грамот не знаходили, а от всі три грамоти, знайдені в Москві, написані саме так.

"Кілька грамот цього року, причому одна з них - найраніша, межі 11-12 століть, розповідають про повернення боргів, про стягування боргів, тобто як відбувався цей процес. У такий давній час правова свідомість було вищою, ніж у наших сучасників, тому що робилося все по праву".

Археологи нарікають, що на місці знахідки першої берестяної грамоти досі немає гідного пам'ятника. Інформаційний стенд, який красується на вулиці Великій, за словами вчених, ніяк не відповідає високому статусу берестяних грамот як основного новгородського бренду.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкрили таємницю давнього новгородця Якима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути