понеділок, 28 серпня 2006 15:00

У середньовічній берестяній грамоті російські вчені виявили раніше невідомі імена

У знайденій на розкопках у Великому Новгороді середньовічній берестяній грамоті фахівці виявили староруські імена, які раніше їм не зустрічалися. Третя в польовому сезоні 2006 року середньовічна грамота була виявлена 21 серпня під час Троїцької розкопки, розташованої на Софійській стороні Великого Новгорода поблизу Кремля.

За словами експертів, не дивлячись на свій вік (XI ст), грамота дуже добре збереглася. Її текст також зберігся майже повністю. Археологи припускають, що грамота в давнину була випадково затоптана в землю, і лише невеликий її шматочок виглядав назовні. Цей фрагмент вицвів від пожеж.

Проте пошкоджений фрагмент берести не перешкодив вченим прочитати і зрозуміти зміст текст грамоти. Експерти встановили, що автором листа на бересті є новгородець Станігост (або Станігость). Бересту надіслали іншому новгородцю на ім"я Олуце (або Олуче). У своєму листі Станігост намагався врегулювати боргову суперечку, яка виникла між ним і Олуце.

Крім того, в берестяній грамоті згадується новгородець Жіронежка.

- Це ім"я ми також зустріли вперше, - зазначили фахівці.

За даними Новгородської археологічної експедиції, в польовому сезоні 2006 року на Троїцькій розкопці у Великому Новгороді вдалося знайти 3 берестяні грамоти XI століття.

Загальна кількість середньовічних грамот, виявлених з 1951 року на розкопках в стародавній російській столиці, досягла 959.

Науковий керівник Новгородської археологічної експедиції академік Валентин Янін запропонував за матеріалами середньовічних берестяних грамот видати путівник по Стародавньому Новгороду.

- Від часу знахідки першої берестяної грамоти в 1951 році стільки людей та імен повернулися з небуття, що ми могли б видати довідник по стародавньому Новгороду, - сказав Янін, пишуть РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У середньовічній берестяній грамоті російські вчені виявили раніше невідомі імена ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі