вівторок, 16 грудня 2014 15:18

Археологи реконструювали статую фараона, яка розбилася 1200 р. до н.е.

Автор: British Museum
  Аменхотеп ІІІ
Аменхотеп ІІІ

У Єгипті презентували реконструйовану статую Аменхотепа III, яка розбилася понад 3 тисячі років тому під час землетрусу. Археологи повторно встановили стародавній артефакт біля північних воріт поминального храму фараона в некрополі міста Фіви.

Цей храм відомий двома 21-метровими статуями, які зображують Аменхотепа, який сидить. Історики називають їх велетнями Мемнона. Реконструйована скульптура є значно нижчою - близько 13 метрів. Археологи раді, що змогли знову "поставити на ноги" скульптуру давнього правителя.

"Це найбільша статуя фараона, де він зображений стоячи, - розповідає керівник проекту з консервації храму, німецький археолог Хуріг Сурузян. - Статуя впала під час землетрусу в 1200 році до н.е. і розбилася, з тих пір осколки лежали біля постаменту. Тепер вони зібрані воєдино, і відтворений 110-тонний моноліт знову стоїть на колишньому місці ".

Перед нами статуя фараона у білій короні Верхнього Єгипту. У кожній руці у фараона - сувій папірусу, на якому написане його ім'я. На поясі правителя висить кинджал, руків'я якого прикрашене зображенням сокола.

Аменхотеп III, фараон 18-ї династії, вступив на престол в ранньому віці. Йому було десять років, коли помер його батько Тутмос IV. До повноліття молодого фараона регентом була його мати - цариця Мутемуйя.

Від предків Аменхотеп успадкував імперію, що простягалася від Євфрату до Судану. Як відзначають історики, на початку його царювання Єгипет перебував на вершині своєї могутності. Історики відзначають, що правління Аменхотепа було мирним. Лише одного разу цей фараон здійснив похід до Нубії, щоб придушити повстання.

Зараз ви читаєте новину «Археологи реконструювали статую фараона, яка розбилася 1200 р. до н.е.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути