Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2012 18:32

Американський канал показав власну версію про "матч смерті"

Автор: Фото: 1tv.com.ua
 

Один з провідних спортивних телеканалів США — ESPN — випустив документальний фільм "Нескореність: Історія ФК Старт".

Вона є спробою американських журналістів показати об'єктивну картину подій 70-річної давнини, які відомі в нашій історії як "матч смерті".

Фільм було знято у квітні цього року у Києві, а прем'єра в США відбулася напередодні матчу Україна-Швеція (першої гри збірної України на Євро-2012).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На стадіоні "Старт" тепер гірше, ніж за німецької окупації

У 20-хвилинному фільмі йдеться про історію київської футбольної команди "Динамо", яка у довоєнному Києві була "важливим джерелом української національної гордості" та матч киян з футбольною командою німецьких військовослужбовців Flakelf влітку 1942 року.

Автори фільми не приховують, що їхня стрічка стала своєрідною відповіддю на російський ігровий фільм "Матч", який викликав чимало суспільних дискусій в Україні. У цьому фільмі художньо подана офіційна радянська версія подій.

"Більшість людей, з якими я спілкувався, були роздратовані або засмучені тим фільмом. Оскільки він неправдивий", — сказав американський продюсер Девня Арруда.

"Ми знаємо, що гра відбулася. І є документальні підтвердження. Але що ми також знаємо, — легенда, розказана людям, що нібито футболістів розстріляли після того, як вони перемогли команду нацистів, — це неправда", — додав він.

Показ фільму в Україні, на "Першому національному", став можливим завдяки підтримки Посольства України в Сполучених Штатах Америки, яке виступило з пропозицією показу даної стрічки та провело успішні переговори із компанією ESPN щодо передачі Національній телекомпанії прав для некомерційного показу фільму на території України.

Зараз ви читаєте новину «Американський канал показав власну версію про "матч смерті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути