Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 16:26

Видали книгу, що розвінчує міф про "матч смерті"

Видали книгу, що розвінчує міф про  "матч смерті"
Володимир Гінда на презентації книги 7 серпня. Фото: regionews.com.ua

Напередодні 70-річчя так званого "матчу смерті" 9 серпня 1942 року, в Києві відбулася презентація свіжого видання збірника свідчень і документів "Український спорт під нацистською свастикою (1941-1944 рр.)". Автор цієї книги - відомий український історик Володимир Гінда, на прес-конференції в Києві спростовує твердження радянських дослідників про розстріл українських футболістів після їх виграшу у німецьких гравців команди Flakelf. У своїй книзі автор простежив подальшу долю учасників матчу 9 серпня. До видання також увійшли матеріали про проведення в Україні в ті часи цілої серії змагань не тільки з футболу, а й з гімнастики, легкої атлетики, боксу та інших видів спорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшов новий том серії "Підпілля ОУН на Буковині"

В інтерв'ю DW Володимир Гінда заявив, що матч київського "Старту" з командою люфтваффе Flakelf носив "товариський характер". За свідченням сина одного з гравців Михайла Путистіна - Владлена, його батько часто згадував, як після матчу 9 серпня він відзначав зі своїми товаришами перемогу над німцями в пивній. "Є свідчення самих гравців про те, що їх ніхто не примушував програвати німцям", - зазначив Гінда. Йому також вдалося встановити, що спортивну форму червоного кольору українці вдягали не на знак солідарності з прапором СРСР, а тільки тому, що таку форму їм видала окупаційна влада.

Історик повідомив, що надалі долі учасників цього матчу склалися по-різному. Один з гравців Микола Коротких був розстріляний, оскільки були знайдені його фотографії у формі офіцера НКВД. Ще кілька гравців вже в 1943 році були кинуті в Сирецький концтабір, деякі вижили, інші загинули. Але немає жодних свідчень про те, що хтось із них став жертвою розстрілу безпосередньо після матчу з німецькими гравцями, заявив Гінда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшли переклади західних досліджень про Другу світову війну

Історик повідомив DW, що за роки окупації України нацистами пройшло понад 150 футбольних матчів українців з командами загарбників. В архівній пресі залишилися свідоцтва результатів 113 матчів. У 61-ти з них перемогли українці, 16 пройшли внічию, а в 36-ти перемогу здобули німецькі спортсмени. Гінда не виключив, що такий результат спортивних видовищ, звичайно, міг викликати заклопотаність у окупаційної адміністрації, але доказів цьому немає. Футболісти київських команд "Старт", "Факел" та інших, зіграли свої останні матчі у вересні 1942 року, після чого змагання повністю припинилися в Києві, але тривали по всій Україні.

Доктор історичних наук, професор Інституту історії Національної академії наук України Олександр Лисенко в інтерв'ю журналістам назвав книгу Гінди "унікальним дослідженням" і заявив, що викриття історичних міфів дозволяє науці "розуміти механізми того, як і чим живе суспільство і які наслідки його діяльності".

Зараз ви читаєте новину «Видали книгу, що розвінчує міф про "матч смерті" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути