середа, 22 серпня 2012 15:57

Спорт був способом вижити під німецькою окупацією - історик

Автор: Фото: tvas.ru
  Знімок учасників матчу 9 серпні 1942 р. у Києві, зроблений, за деякими відомостями, німецьким суддею зустрічі. Київські футболісти в червоних футболках, німецькі у світлих
Знімок учасників матчу 9 серпні 1942 р. у Києві, зроблений, за деякими відомостями, німецьким суддею зустрічі. Київські футболісти в червоних футболках, німецькі у світлих

Спорт був важливою ланкою в Україні у період німецької окупації, при чому, не лише для німецької адміністрації. Так вважає кандидат історичних наук Володимир Гінда. Днями у видавництві "АДЕФ-Україна" – ПП "Рута" світ побачила його книга "Український спорт під нацистською свастикою (1941-1944 рр.)". Зокрема, в ній дослідник спростовує популярну думку про так званий "матч смерті", який ніби-то відбувся 9 серпня 1942-го між гравцями "Динамо" та Flakelf.

"Це ж не я першим вказав цю інформацію, це було відомо ще наприкінці 80-х років, - говорить історик у коментарі Gazeta.ua. - Зараз це цікавить, переважно, людей молодого віку. Більшість людей, які виросли в радянський час, не хочуть прощатися з цим міфом. Були випадки, коли навіть на міжнародних конференціях я чув з вуст знаних дослідників слова: " Якщо це і міф, то для чого його розвінчувати? Адже на цій класній притчі були виховані мільйони людей?" Вони мають право на свою думку. А я звик звертати увагу на те, що говорять документи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшли переклади західних досліджень про Другу світову війну

Розповідаючи про роботу над книгою, Володимир Гінда не приховував, що багато з того, про що писав у ній, стало справжнім відкриттям і для нього самого:

"Над книгою я працював п'ять років і більшість фактів стали для мене відкриттям. Коли я сам це почав досліджувати і знаходити, то волосся дибки ставало від того, про що я дізнавався. Я знав про "матч смерті" і все, а тут натрапляв на факти, які підтверджені документами. Українські боксери виходили на ринг з німецькими, відправляли німців і румунів в нокаути, і ніхто нікого не стріляв. Більше того, саме тоді в Одесі зародився український професійний бокс. Тоді 12 боксерів-професіоналів навіть отримували зарплату по 800 райхсмарок в місяць за те, що займалися спортом і пропагували його. Також досліджую інші аспекти спорту — легку атлетику, гімнастику, баскетбол".

Дослідник вважає , що розділи книги, де розповідається про інші види спорту, також будуть цікавими для читачів.

"Книга складається з шести розділів і лише останній присвячений розвінчанню легенди про "матч смерті". Решта присвячена зовсім іншим аспектам спортивного життя в період окупації. Там, думаю, цікавий для багатьох розділ "Спортивне життя і політика у роки німецької окупації" - тобто використовували спорт на території України у період окупації німці, українські націоналісти, радянські підпільники. Німці намагалися використати його у пропагандистських цілях. Радянські партизани використовували спорт для мобільності — вони могли без перешкод їздити з одного населеного пункту в інший, могли передавати й збирати інформацію. Так само й українські націоналісти", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшов новий том серії "Підпілля ОУН на Буковині"

На свою книгу дослідник пропонує дивитися ширше — не як на історію окремих видів спорту, а як спосіб виживання і діяльності в умовах окупації.

"Як правило, говорять про те, що під окупацією знищували партизанські загони, про зрадників батьківщини, вважалося, що майже все населення було у підпільних організаціях. А все ж було інакше, прозаїчніше — люди змушені були якось пристосовуватися до нового життя. Спорт був однією із можливостей вижити у той складний час", - підсумовує автор.

Книга вже викликає інтерес у Росії, однак про її видання для російського читача автор поки не думає. За його словами, ще 10 років тому він отримав пропозицію створити книгу для російського видавництва. Тоді Гінда відмовився, оскільки свої роботи пише українською.

Зараз ви читаєте новину «Спорт був способом вижити під німецькою окупацією - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути