Ексклюзиви
середа, 13 січня 2021 16:01

Як на Маланку дізнатися про майбутнє

Як на Маланку дізнатися про майбутнє
Традиційно українки ворожать на Маланку. Фото: acc.cv.ua

Ввечері 13 січня українці відзначають Маланку або Щедрий вечір. Проводять новорічні обряди з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів. Бажаючі дізнатися майбутнє - ворожать.

Дівчата питаються прохожих чоловіків: "Дядьку, як вас звати?". Почуті імена будуть у їхніх суджених. Іще кидають через хату чоботи: куди впаде чобіт носком, туди вона вийде заміж, повідомляє traditions.in.ua.

Гуцулки зав'язують собі очі хусткою і навпомацки лічать кілля в плоті до 9-го. Його перев'язують хустинкою. Якщо він рівний та гарний, то наречений теж таким буде.

На Слобожанщині опівночі розкладають вогнище на березі річки та прорубують ополонку на льоду. Коли вогнище розгорілось, кожна з дівчат бере жаристу головню і кидає її в ополонку. Якщо затріщить вогонь на воді, то вийде заміж за багатого. Якщо впаде у воду без тріску - за бідного.

Виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою - таким і буде чоловік. Якщо пес - то лихим, якщо вівця - тихим і сумирним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як святкували Різдво українські зірки

Біля воріт насипають 3 купки зерна. Якщо зранку його не чіпали, то сімейне життя буде щасливе.

Під подушку кладуть гребінець. Перед сном кажуть: "Суджений-ряджений, розчеши мені голову". Вірять, що жінці має приснитися наречений.

Також перед сном кладуть в тарілку з водою кілька цурпалків з віника та примовляють: "Суджений-ряджений, перевези через місток". Якщо вранці цурпалка пристала до вінця тарілки, то жінка побереться з тим, хто їй наснився.

Показали, як в селищі Попова Гребля Чечельницького району Вінницької області проводять обряд "Маланки". Свою назву отримав від дня преподобної Меланії, яку вшановують 13 січня.

Зараз ви читаєте новину «Як на Маланку дізнатися про майбутнє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути