понеділок, 11 квітня 2016 13:00

37 років тому завершився "африканський соціалізм"

37 років тому завершився "африканський соціалізм"

11 квітня 1979 року загони повстанців з Національного Фронту Визволення Уганди, підтримувані регулярними військами Танзанії, зайняли столицю місто Кампала. Воєнний диктатор Іді Амін, який вісім років проводив політику геноциду щодо етнічних меншин, був змушений рятуватись втечею до Лівії, звідки переїхав до Саудівської Аравії.

Генерал Іді Амін прийшов до влади в результаті військового перевороту 25 січня 1971 року. Він проголосив себе президентом і верховним головнокомандувачем збройними силами Уганди та зупинив дію конституції, передав урядові повноваження Раді оборони, яка складалась винятково з військових. За посередництва Муаммара Каддафі Амін знайшов порозуміння з керівництвом СРСР і проголосив політику "африканського соціалізму". Повідомляє "Цей день в історії".

Погано освічений, ексцентричний та психологічно неврівноважений, після розриву дипломатичних стосунків із Великою Британією у 1977 році Іді Амін проголосив себе королем Шотландії і підкорювачем Британської імперії. Він вимагав від королеви Єлизавети II передати йому повноваження правителя Британської Співдружності і перенести її столицю в Уганду, куди він мав намір також перенести і штаб-квартиру ООН, а в 1978 році оголосив війну США, яку завершив за один день перемогою.

Будівництво "африканського соціалізму" за приблизними оцінками Amnesty International коштувало до трьохсот тисяч життів угандійців, які стали жертвами масових етнічних і політичних переслідувань та позасудових розправ протягом усього восьмирічного правління Іді Аміна.

Зараз ви читаєте новину «37 років тому завершився "африканський соціалізм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути