Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 13:56

Біля трибуни Гітлера люди катаються на роликах, а коло центру нацизму плавають качки
20

Зал зібрань (Kongresshalle) - це найбільша зі збережених монументальних споруд епохи націонал-соціалізму
Фото: Фото: Ольга Скороход
Зал зібрань у 2001 році
озером Дутцендтайх навіть у негоду мирно плавають качки
Зал зібрань. Найбільша частина будівлі зведена з цеглин; фасад облицювали великими гранітними каменями "з усіх частин імперії". Архітектура будівлі загалом і особливо зовнішній фасад нагадують римський Колізей
Загальний вид на Територію з'їздів НСНРП. Кольоровим зображені недобудовані або знищені споруди, чорно-білим - ті, що збереглися

На півдні баварського міста Нюрнберг, яке свого часу мало славу "столиці нацизму", досі збереглися руїни масштабних споруд з'їздів націонал-соціалістичної партії.

Ще до приходу до влади Адольф Гітлер назвав це місто "найбільш німецьким з усіх німецьких міст". А з 1933-го — року, коли Гітлер був призначений райхсканцлером, - Нюрнберг став "містом партійних з'їздів". І з цього часу партійні зустрічі і з'їзди відбуваються на визначеній території — місці біля озера Дутцендтайх. До того це була відпочинкова зона.

Вже наступного року новопризначений особистий архітектор Гітлера Альберт Шпеєр отримав завдання розбудувати територію з'їздів НСНРП у Нюрнберзі. До початку війни проект ще не був повністю завершений, але кістяк, на якому проводилися партійні зібрання, був готовий — Зала зібрань, стадіон, трибуна Цеппеліна (головна трибуна Райху) з полем, головна алея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спогади жертв нацизму збиратимуть на Луганщині

Візуально цей комплекс відомий, головним чином, завдяки пропагандистському фільму "Тріумф волі" режисерки Лені Ріфеншталь.

"Спадщина "Тріумфу волі" живе у наші дні в численних документальних фільмах про еру націонал-соціалістів, де використовуються кадри з нього", - сказав про стрічку історик Філіп Гевін.

У фільмі віддзеркалений нацистський культ надлюдини, дух якої, за задумом Гітлера, мали втілювати споруди для з'їзду НСНРП.

Гігантські будівлі мали бути свого роду посланням у далеке майбутнє і стояти вічно.

Частина споруд була знищена під час бомбардування Нюрнберга союзниками. Центральний об'єкт композиції — Цеппелінтрибуна — був цілеспрямовано пошкоджений і залишається в такому стані досі як символ поразки нацистської ідеології. 24 квітня 1945 року, на четвертий день окупації міста американськими військами, біля трибуни був проведений військовий парад перемоги. Апогеєм свята було знищення, шляхом вибуху, свастики, яка увінчувала фасад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якби про це знав Гітлер!" Німецькі окупанти заводили романи з українками або йшли до повій

Колонада трибуни була зруйнована у 1967 році, оскільки матеріали, з яких будували нацистські споруди, виявилися не вічними і становили реальну загрозу оточуючим.

Місцева влада підходила до використання колишньої нацистської території прагматично.

На Цеппелінтрибуні у другій половині 20 століття відбувалися громадські заходи та концерти. На території колишнього Марсового поля здійснено забудову, а в парк атракціонів використовують для господарських потреб.

Головну дорогу, яка була центральною віссю композиції, і зараз використовують за призначенням.

Наприкінці 2000-х років територію з'їздів перетворили у музей просто неба. У Залі зібрань знаходиться центр документації НСНРП (Докуцентр). Тут регулярно відбуваються виставки, конференції та інші освітньо-культурні заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дрезденці, ховаючись у колодязях від бомб, зварювались живцем

Вхід на саму територію вільний.

Виходячи з Докуцентру, відвідувачам відкривається ідилічна картина - озером Дутцендтайх навіть у негоду мирно плавають качки.

На головній дорозі досі пожвавлений рух транспорту, стадіон перебудували на сучасний лад, а в парку біля озера вільно гуляють відвідувачі.

Біля головної споруди — Цеппелінтрибуни - облаштовано роледром, також тут відбуваються змагання гонщиків. З іншого боку трибуни — шосе, яке веде до старого центру міста. Підпори ж поля біля Цеппелінтрибуни зараз занедбані і порослі бур'яном.

Біля кожного пункту облаштовані стенди з інформацією про пам'ятку.

Зараз ви читаєте новину «Біля трибуни Гітлера люди катаються на роликах, а коло центру нацизму плавають качки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути