вівторок, 03 липня 2012 16:30

У Баварії заборонили іноземне видання "Майн Кампфу" Гітлера

У Баварії заборонили іноземне видання "Майн Кампфу" Гітлера
На титулі видання зображений силует Гітлера з чорною плашкою перед очима, на якій написано: "книга, яку не читають". Фото: urokiistorii.ru

Британський видавець Пітер Макгі, який вийшов на баварський ринок з брошурою, яка представляє собою коментовані уривки з творів Гітлера, в червні 2012 р. отримав судову заборону на поширення свого видання.

На титульному аркуші видання Макгі можна побачити силует Адольфа Гітлера з чорною плашкою перед очима, на якій написано: "Книга, яку не читають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З"явилися перші кадри комедійного фільму "Майн Кампф" (ФОТО)

Як вважає видавець Макгі, широкій громадськості давно час отримати можливість ознайомитися з оригінальним текстом. Завдяки його публікації "Майн Кампф" повинна була перестати бути чимось містичним.

Дортмундський спеціаліст зі ЗМІ Хорст Петкер розшукав і прокоментував для цього видання фрагменти твору Гітлера. Автор передмови - берлінський професор історик Вольфганг Бенц. Адвокат видавця Ульріх Міхель запевняв, що "для людей правих поглядів зміст книги нескінченно нудний".

Однак не всі вірять в дослідницькй ідеалізм Макгі. Складно сказати, що публікація була викликана ідеєю свободи цитування - адже на передньому плані книги стоять цитати Гітлера, і вони навряд чи підкріплюють наукові погляди Петкера, а скоріше лише прикрашені ними. Видавець мав скоріше не наукові, а економічні інтереси, переконаний юрист Геро Хуммельсбах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Амстердамський суд дозволив порівнювати Коран з книгами Гітлера

На даний момент правовласником "Майн Кампф" є Вільна держава Баварія - тому саме Баварський суд втрутився у поширення книги з коментарями Петкера в книжкових магазинах. Щоправда, в кінці 2015 р., через 70 років після смерті Адольфа Гітлера, дане авторське право на книгу перестане діяти. До цього терміну в Баварії планують підготувати коментоване шкільне видання "Майн Кампф", щоб зберегти якусь можливість у просторі можливих інтерпретацій цієї книги.

Зараз ви читаєте новину «У Баварії заборонили іноземне видання "Майн Кампфу" Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути