Ексклюзиви
середа, 04 липня 2012 14:16

Спогади жертв нацизму збиратимуть на Луганщині

Спогади жертв нацизму збиратимуть на Луганщині
Виправно-трудовий табір Sickingenstra?e в Берлін-Моабіті. Фото: reibert.info

Благодійний фонд "Світло серця" у червні 2012 р. розпочав реалізацію проекту "Живі свідки історії: збереження та вшанування історичної пам'яті про жертви нацистського окупаційного режиму на Луганщині".

Проект триватиме 1 рік і має на меті проведення ґрунтовного краєзнавчого дослідження для збору життєвих історій жертв нацизму та окупаційного режиму 1941-1943 рр. в Луганській області. За результатами цього дослідження буде видано книгу спогадів-інтерв'ю "Живі свідки історії", яку буде безкоштовно розповсюджено серед музеїв, бібліотек, навчальних закладів різного типу, вчителів, журналістів, дослідників та усіх зацікавлених осіб.

Протягом дії проекту планується вшанувати пам'ять жертв нацизму і встановити пам'ятний знак біля будівлі, де в Луганську під час окупації знаходилася біржа праці. А у 5-ти районах області, де розташовувались місця примусового утримання цивільного населення (німецькі в'язниці, концентраційні та трудові табори), пункти відправлення жителів області на примусову працю до Третього Райху, буде встановлено меморіальні дошки.

Також у рамках проекту планується провести у Музеї бойової слави (СЗШ № 37) декілька зустрічей молоді з колишніми військовополоненими та в'язнями концтаборів Бухенвальд і Дахау. За словами організаторів поректу, сьогодні в Луганську мешкають 5 колишніх в'язнів концтаборів та близько 1000 осіб, які мають статус жертв нацистських переслідувань.

Даний проект здійснюється за фінансової підтримки Міжнародної громадської організації "Міжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У німецьких містах "остарбайтерам" не дозволяли ходити тротуаром"

"Досвід жертв нацизму та людей, які пережили окупацію потребує ретельного вивчення, оскільки ці життєві історії ілюструють перенесені під час війни страждання і можуть слугувати цінним життєвим досвідом для наступних поколінь. А збирати ці історії потрібно негайно, адже з кожним роком живих свідків нацистської окупації стає все менше", - Катерина Сімонова, дослідник-керівник проекту.

"На жаль, ми не маємо точних даних про кількість живих на сьогодні жертв нацизму, які проживають у Луганській області і для уточнення цієї інформації ми ведемо пошукову роботу. Тому ми будемо дуже вдячні громадянам, які безпосередньо пов'язані з тематикою дослідження (членам родин жертв нацизму та окупаційного режиму). Ви можете написати або подзвонити нам і розповісти історію вашої родини, яка, за вашою згодою, може увійти до книги "Живі свідки історії", - Ганна Низькодубова, керівник БФ "Світло серця".

Окрім того, поза межами проекту буде надаватися гуманітарна допомога колишнім радянським військовополоненим. Згідно з Угодою між Спілкою "Kontakte –Контакты e.V." та МГО "Міжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність" колишні військовополонені, які не отримали виплати від фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє", можуть отримати гуманітарну допомогу у розмірі 300 євро в гривневому еквіваленті. 

Зараз ви читаєте новину «Спогади жертв нацизму збиратимуть на Луганщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути