Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2012 18:25

"У німецьких містах "остарбайтерам" не дозволяли ходити тротуаром"

20 лютого 1942 року рейхсфюрер СС Гіммлер видав наказ, де вперше офіційно згадано термін "остарбайтер" (Ostarbeіtern). Утім, Гіммлер лиш скористався словом, яке вже існувало. Бо "східні робітники" почали прибувати раніше. З кінця 1941-го до початку 1944 року з України до Третього рейху примусово вивезено на роботу 2,4 млн людей.

Один з них — Семен Митрофанович Пономаренко з села Ручки Гадяцького району на Полтавщині. Ці місця були окуповані восени 1941 року. У Гадячі стояв штаб 6-ї армії вермахту — тієї, що згодом загинула під Сталінградом.

Семен Митрофанович згадує, що його забрали 7 жовтня 1942 року. Збір був у сільраді, під наглядом поліцаїв. Мати дала в дорогу сухарів.

Їхали довго, бо часто зупинялися (у Києві — на медобстеження). Вагони в дорозі між станціями опечатували. Один вагон ешелону якось відчинився, і всі, хто в ньому їхав, повтікали. Німці стріляли їм услід.

На станції Здолбунів давали варене просо з німецьких польових кухонь. А за Києвом на якійсь станції — варене просо навпіл з мишачим послідом. Семен їсти не захотів, мав іще щось у торбині.

28 жовтня привезли в містечко Шрамберґ (округ Ротвайль, Шварцвальд). Довкола гори й ліс. Табір невеликий, душ на 600, три бараки. В одному жили хлопці, в двох інших дівчата. Тільки українці, росіяни й білоруси. В околицях були й більші табори. На одязі нашито бирку "OST" — білі букви на синьому тлі. Номер — 73933.

Семен Митрофанович працював на фабриці майоліки.

— Отакі-от чашки робили, тарілки, — бере зі столу звичайну чайну чашку й показує.

У таборі годували бруквою, інколи давали капусту, картоплю й по 200 грамів хліба. Грошей трохи платили. Скільки — він уже не пам'ятає, здається, марок 6–8. У місті за такі гроші можна було купити пляшку пива. Часом до табору місцеві фермери привозили яблука, вишні — й продавали.

Робочий день тривав 12–14 годин. Вихідний — неділя. Хлопці майже завжди вантажили в цей день вугілля для табору. Дівчата теж щось робили. Інколи в їдальні збиралися, співали, навіть танцювали. Це не заборонялося.

Одяг носили той, що з дому. На роботі видавали фартух, а згодом — поношену одежу.

— Хто зна, чия вона була? — каже дід. — Може, тих, що померли в концтаборах?

Вільного часу майже не було. Могли ходити за межі табору за спеціальним дозволом. У місті остарбайтерам чогось не дозволялося ходити тротуаром. Якось заглянув до кірхи. Там на стінах, каже, бачив плакати з закликами бити євреїв, і карикатури на них.

Новини з фронту приносили переважно французи, їх було там багато.

Десь після Сталінграда дозволили листуватися. Семен одержав з дому одного листа й одну посилку — грамів 200 сухарів. Потім Полтавщина зосталася за лінією фронту й листів більше не було.

Майбутню дідову жінку Тетяну привезли до Шрамберґа з Чернігівщини в липні 1942-го. Працювала вона на картонно-паперовій фабриці, робила всякі коробочки, ящички.

Жила в сусідньому бараку. Познайомилися вони 1944 року. Про знайомство дід не розказує, відмовчується. Згадує, що інколи дівчат з табору посилали до "ратхаус" (міської ради), вони там прибирали. Якось знайшли, де лежать продуктові картки, й потроху їх крали.

— І моя Тетяна там була! — сміється дід.

Дехто з дівчат через ті картки перестав приходити на обід. Таким чином німці їх розсекретили й покарали тих, хто попався. Тетяну це оминуло.

Союзники бомбардували Шрамберґ двічі. Остарбайтерів при цьому вели до бомбосховища всередині гори. Першого разу хмара пилюки довго стояла над фабрикою майоліки — бомби влучили в запаси глини й піску. Друге бомбардування запам'яталося так: коли перестали бомбити, Семен вийшов зі сховища першим і побачив, що якісь люди тікають, а за ними біжать інші й стріляють.

— Я ж молодий хлопець, мені інтересно — що воно? — згадує.

А то тікали німці. Того дня він записав на звороті своєї арбайтскарти: "20 квітня 1945 в 7.30 вечора французи освободили наш лагер".

Після того вони й далі жили в тому самому таборі, вже не працювали. Годував їх Червоний Хрест. А у вересні кожному дали на дорогу по банці доброї тушонки, здається, американської, й усіх перевели до радянської зони окупації. Там багатьох вербували на відбудову шахт й одразу туди відправляли. Семена ж забрали до армії. З вересня 1945-го по березень 1947 року він служив у Хемніці (Карл-Маркс-Штадт), Цоссені й інших місцях.

— А моя Тетяна додому поїхала, — додає.

Коли повернувся, доньці Марусі був уже рік — народилася в лютому 1946-го. Семен привіз їх із Чернігівщини в Ручки й аж тут розписався з Тетяною. В Україні саме був голод.

Семен Митрофанович усе життя потім шоферував. Тепер живе сам, часто навідуються діти й онуки. Тетяна Романівна померла кілька років тому. Дід ще недавно тримав корову, й на Захороллі стояли його стіжки сіна, завжди дуже акуратні.


У рейху було три мільйони остарбайтерів

За весь час Другої світової війни з Європи до рейху вивезли майже 12 млн чоловік. Найбільш безправними серед них були невільники з окупованих радянських територій.

Населення цих земель планували знищити, щоб звільнити простір для німецьких колоністів. А коли бліцкриг провалився, наміри змінилися. У кінці літа 1941 року рейхсміністр окупованих областей Розенберг видав розпорядження: всі громадяни від 18 до 45 років повинні працювати. Вербувати остарбайтерів в Україні взялися на початку 1942-го. Передусім, з промислових центрів — Донецька, Києва, Дніпропетровська, Харкова. У містах тоді був голод, і вербування було привабливим: "Німеччина дає вам нагоду для корисної й добре оплачуваної роботи!". Добровольців набралося кілька ешелонів.

На лютий 1942-го рейх потребував 290 тис. сільгоспробітників і 30 тис. — для промисловості. Добровольців не вистачало, а потім не стало зовсім. У березні 1942 року Фріц Заукель став уповноваженим з використання робочої сили. Він вимагав вербувати людей усіма можливим засобами. Восени Заукель пообіцяв пригнати до рейху 200 тис. українських жінок від 15 до 35 років для роботи в домашньому господарстві. У жовтні в Україні закрили навчальні заклади й почали полювати на учнів і студентів. А з початку 1943-го оголосили обов'язкову мобілізацію невільників.

Наказ Гіммлера від 20 лютого 1942 року встановлював розпорядок життя: ізоляція, заборона духовних потреб, а для чоловіків — смертна кара за контакт з німкенями.

Після Сталінграда ввели деякі пом'якшення: більшу свободу пересування, листування. Улітку 1944-го навіть почали випускати газету для остарбайтерів. 1945 рік приніс звільнення, яке для багатьох робітників зі Сходу стало драматичним. Якщо раніше німці не довіряли їм як "радянським", то тепер не довіряли свої — "бо вони працювали на німців".

1942, 18 січня — відбув перший поїзд з добровольцями-остарбайтерами з Харкова
20 лютого — наказ Гіммлера про контроль над остарбайтерами
березень — Фріца Заукеля призначено уповноваженим з використання робочої сили
липень — Заукель довів кількість остарбайтерів до мільйона
1943, січень — початок мобілізації на примусові роботи до Німеччини
1944, серпень — за німецькими даними, в рейху було майже 3 млн остарбайтерів


Зараз ви читаєте новину «"У німецьких містах "остарбайтерам" не дозволяли ходити тротуаром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути