вівторок, 20 грудня 2011 19:11

"А, жид! Усе одно провалить українську класику!"

21 грудня 1961 року відбулася прем'єра фільму Віктора Іванова "За двома зайцями". Комедію зняли за однойменною п'єсою Михайла Старицького. У стрічці зіграли Маргарита Криницина, Микола Яковченко, Олег Борисов. Сценарій написав Іванов. Йому належать фрази "а то шкварчала ваша папироска", "фігура тіла" та "баришня лягли і просють". Фільм знімали українською мовою. Згодом дублювали російською.

— Мене не запрошували на прем'єру "За двома зайцями". Узагалі забули, що я там знімалася, — каже телефоном зі Львова актриса 76-річна Таїсія Литвиненко. У комедії вона виконала роль служниці Химки. З 1965-го грає у львівському театрі ім. Заньковецької.

— Коли режисер Віктор Іванов знімав фільм, йому було 52 роки. Він увесь час хотів робити кіно. Але йому пізно дозволили. Худрада кіностудії Довженка завжди давала відчіпного: "А, жид! Усе одно провалить українську класику!". Дали йому цей сюжет для провалу. А він подивився на п'єсу Старицького по-новому і зробив із неї шедевр. Якби знімав українець, була би побутова комедія. А вийшов легкий французький комедійний фільм без вульгарщини. Стрічку визнали в Україні, коли її повезли на фестиваль в Аргентину. Там фільм отримав першу премію за роль Голохвастова, якого зіграв Олег Борисов. За перемогу дали 60 тисяч доларів. Актора в Аргентину не пустили. Він розсердився, забрав дружину і поїхав з України до Ленінграда.

Таїсія Литвиненко говорить, що перед зйомками Іванов зустрів її випадково на бульв. Шевченка.

— Він сказав: "Таєчка, з ніг збився тебе шукати. Де ти запропала?". Його обдурили на кіностудії, що мене не можуть знайти. Не хотіли, щоб знімалася. Я тоді вже зіграла Галю у "Назарі Стодолі", знялася у фільмі "Штепсель і Тарапунька". Іванов запропонував мені на вибір грати Галю або Химку. Одразу сказала, що хочу бути Химкою. Я за характером клоунеса.

Актриса мала чудові стосунки з Віктором Івановим.

— Він мене називав "моє золотко, Таєчка". Була його фавориткою. Найбільше він не любив Маргариту Криницину, яка зіграла Проню Прокопівну. Вона була дружиною головного редактора студії Довженка. Тоді кожен режисер знімав свою дружину або коханку. Криницина відчувала, що Іванов не хоче її на цю роль, і страшенно страждала. Хоч би що вона вдягнула чи сказала, режисеру все не подобалося. Від цього вона ще більше затискалася, плакала у кутку. Але є один кадр наприкінці фільму, коли Проня Прокопівна каже Голохвастову біля церкви: "Не за ваші маєтки я йшла, я вас любила". Вона зіграла це фантастично.

Литвиненко розповідає, що Іванов перший почав знімати сцени довгими кадрами.

— Проїзд, де Голохвастов тікає в екіпажі від Секлети, Галіної матері, зробили одним кадром. Усі дивувалися, як це можливо. Пізніше так знімали Іван Маколайчук і Федеріко Фелліні.

13,5

карбованця отримувала Маргарита Криницина за день зйомок у фільмі "За двома зайцями"

3

доби знімали сцену в крамниці Сірків із Пронею Прокопівною і Голохвастовим

 

Фрази з фільму "За двома зайцями"

"Не та хворма, не тот центр тяжести"

"Бонжур у вашей хати!"

"Я скоропостижно хочу жениться на них. И они согласны"

"Дайте ж мені його хоть за горло подержать!"

 

Зараз ви читаєте новину «"А, жид! Усе одно провалить українську класику!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути