четвер, 02 вересня 2021 09:51

Стюардеса закрила дітей від куль терористів

"Прокинулись і не могли зрозуміти, що відбувається. У літаку з'явилися поліцейські Пакистану. Вирішили, що це якась перевірка. Аж тут вони почали по нас стріляти", – розповідав журналістам індійський бізнесмен 58‑річний Манодж Сет про переліт із дружиною з Бомбея в Нью-Йорк на Boeing 747 компанії Pan American.

5 вересня 1986 року, о 5:25, їхній літак здійснює заплановану посадку в пакистанському місті Карачі. Коли готуються продовжити політ, під'їжджає фургон із сиреною. Виходять чоловіки в блакитній формі сил безпеки пакистанського аеропорту. Бортпровідник не дозволяє їм пройти в салон. Невідомі стріляють йому в ноги.

Автор: pinkvilla.com
  Рідні стюардеси Нірджі Бганот прощаються з нею перед кремацією в індійському місті Мумбаї 6 вересня 1986‑го. Напередодні її смертельно поранили терористи на борту літака в пакистанському місті Карачі
Рідні стюардеси Нірджі Бганот прощаються з нею перед кремацією в індійському місті Мумбаї 6 вересня 1986‑го. Напередодні її смертельно поранили терористи на борту літака в пакистанському місті Карачі

П'ять членів терористичної організації Абу Нідаля виступають проти політики США та Ізраїлю на Близькому Сході. На чолі з Мухаммедом Ахмедом аль-Мунаваром захоплюють літак, щоб добитися звільнення палестинців із в'язниць на Кіпрі та в Ізраїлі. Нападники підробили форму охорони. Озброєні автоматами, пістолетами і гранатами.

Один хапає стюардесу за волосся, приставляє пістолет до голови й наказує зачинити двері літака. Пасажирам кричить нахилитися й закласти руки за голови. Друга бортпровідниця 23‑річна Нірджа Бганот повідомляє пілотам про захоплення. Щоб не виконувати наказу терористів, командир, другий пілот та бортінженер залишають літак через аварійний люк.

Нападники шаленіють, коли бачать порожню кабіну. Кидаються в салон. Питають, чи є американці.

– Я громадянин США, – підіймається 28‑річний Раджеш Кумар Патель, індієць за походженням.

Викрадачі штовхають його в порожню кабіну пілотів і розстрілюють. Тіло викидають через люк.

Вони втратили терпіння й почали стріляти по пасажирах

Зв'язуються з аеропортом і вимагають доставити на борт пілотів. Стюардесам наказують віддати паспорти всіх пасажирів-американців. Нірджа Бганот іде перебирати документи. Потрібні терористам викидає у сміттєпровід. Переконує бойовиків, що американців немає.

– Ми не проти вас. Сьогодні в мене день народження. Ми з друзями хочемо, щоб уряд США знав, як до нього ставляться палестинці, – каже Мухаммед Ахмед аль-Мунавар.

Ведуть переговори, погрожують підірвати літак. За 17 год. розряджається акумулятор і згасає освітлення салону. Терористи вважають, що лайнер хочуть штурмувати.

"Вони втратили терпіння. Закричали "Аллах акбар" і почали стріляти по пасажирах", – згадувала стюардеса 20‑річна Саншайн Весувала.

Із 394 людей гинуть 43. 120 отримують поранення. Хтось відчиняє троє бортових дверей, але від них не відкидаються аварійні надувні трапи. Дві стюардеси та кілька пасажирів стрибають на крило літака, а потім на землю з 6‑метрової висоти. Ламають кістки.

Нірджа Бганот відкриває ще один аварійний вихід із трапом, допомагає пасажирам залишити літак. Помічає трьох дітей під кріслами й повертається за ними. Терорист це бачить і стріляє. Жінка прикриває дітей і встигає з ними вистрибнути на трап. У "швидкій" помирає від поранення. Непов­нолітні лишаються живі.

Штурмовий загін захоплює літак, коли в терористів закінчуються боєприпаси. Всіх знешкоджують.

Уряд Індії посмертно нагороджує Нірджу Бганот медаллю Ашока Чакра – найвищою військовою нагородою Індії за хоробрість у мирний час. Сім'я отримує страхову виплату від авіакомпанії, створює фонд і засновує премію її імені. Вручають членам екіпажів за мужність під час надзвичайних ситуацій.

Терористів засудили до смертної кари. Пізніше вирок змінили на довічне ув'язнення.

Автор: gettyimages.com
  Пара цілується серед відвідувачів п’ятиденного фестивалю на острові Вайт в Англії 31 серпня 1970-го. Тоді це був найбільший за кількістю глядачів музичний захід світу. На поромах, човнах і підручних плавзасобах прибули понад 600 тисяч людей – ушестеро більше, ніж жило місцевих. 60 тисяч відвідувачів купили квитки, решта пройшли безкоштовно
Пара цілується серед відвідувачів п’ятиденного фестивалю на острові Вайт в Англії 31 серпня 1970-го. Тоді це був найбільший за кількістю глядачів музичний захід світу. На поромах, човнах і підручних плавзасобах прибули понад 600 тисяч людей – ушестеро більше, ніж жило місцевих. 60 тисяч відвідувачів купили квитки, решта пройшли безкоштовно

Велика пожежа почалася в Лондоні 2 вересня 1666‑го. Пекар Томас Фаррінора не загасив печі наприкінці робочого дня. Будівля спалахнула. Вітер розніс полум'я. За два дні згоріли 13,2 тис. дерев'яних будинків, 16 людей загинули, майже 100 тис. зосталися без житла. Король Карл II наказав відбудувати місто з цегли й каменю.

2 вересня 1831‑го в Петербурзі вийшла книжка "Вечера на хуторе близ Диканьки" 22‑річного Миколи Гоголя. До неї ввійшли повісті про життя українців – "Сорочинський ярмарок", "Вечір напередодні Івана Купала", "Травнева ніч, або Утоплена" та "Пропала грамота". Повісті зібрав і видав "пасічник Рудий Панько", вказано у виданні.

Винахідник 34‑річний Джордж Істмен 4 вересня 1888‑го зареєстрував у США торгову марку Kodak. До цього отримав патенти на рулонну фотоплівку в касетах і фотокамеру для неї. Компанія випускала їх під гаслом "Ви натискаєте кнопку – ми робимо все інше". Діяла до 2009‑го.

7 хвилин триває пісня Hey Jude британського попгурту Beatles, яку запустили в радіоефір 31 серпня 1968-го. Це найдовша композиція колективу. Співак Пол Маккартні написав її, щоб утішити сина гітариста Джона Леннона – Джуліана, який важко переживав розлучення батьків. Платівка з піснею вийшла тиражем понад 6 млн екземплярів

"Для сприяння радикальним ринковим реформам в Україні та забезпечення економіки стабільною національною валютою наказую ввести в обіг визначену Конституцією грошову одиницю – гривню та її соту частину копійку. Українські карбованці підлягають обміну за курсом 100 тисяч карбованців на 1 гривню", –

йшлося в указі президента України Леоніда Кучми, яким 2 вересня 1996-го розпочали грошову реформу. Обмін купоно-карбованців тривав понад рік

Зараз ви читаєте новину «Стюардеса закрила дітей від куль терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути