четвер, 19 липня 2018 18:44

Мільярдер мився раз на рік і справляв потреби на підлозі

"Три доби, 19 годин, 8 хвилин і один Говард Г'юз у кабіні літака. На цей політ він витратив півмільйона доларів, 23 літри води і вісім упаковок сигарет. І недарма – встановив світовий рекорд", – пише американська газета Times.

14 липня 1938-го літак мільярдера 33-річного Говарда Г'юза приземляється в аеропорту Нью-Йорка. З навколосвітньої подорожі його зустрічають понад 3 тис. відомих осіб і сотня журналістів.

Г'юз народився у сім'ї нафтових магнатів із Техасу. Батьки рано помирають, але залишають сину великий спадок. Частину його витрачає на придбання кіностудії і зйомки картини про авіаторів Першої світової війни – "Ангели пекла". Для неї купує 80 винищувачів. Деякі трюки виконує сам. У фільм вклав $4 млн, заробив на ньому вдвічі більше. Фінансує зйомки ще кількох стрічок, потім зосереджується на авіації.

Автор: hugheshistoricdistrict.com
  Льотчика Говарда Г’юза (сидить в автомобілі в центрі) зустрічають у Нью-Йорку після навколосвітнього польоту, 15 липня 1938 року
Льотчика Говарда Г’юза (сидить в автомобілі в центрі) зустрічають у Нью-Йорку після навколосвітнього польоту, 15 липня 1938 року

Найчастіше літає на двомоторному Sikorsky S-38. Відкриває Hughes Aircraft Corporation, що виробляє пасажирські літаки. 1935 року конструює винищувач Silver Bullet. На ньому встановлює світовий рекорд швидкості – 566 км/год.

На літаку Lockheed Super Electra 14 Говард Г'юз облітає земну кулю. Долає 23 612 км і б'є попередній рекорд швидкості більш як на добу. Приземляється у Франції, Росії та Канаді. В Москві йому вручають дві банки чорної ікри від секретаря ЦК ВКП(б) Йосипа Сталіна. У США стає національним героєм – нагороджений медаллю "Герой американської нації".

З початком Другої світової війни Г'юз отримує держзамовлення на будівництво літаків для транспортування солдатів. Розробляє Hughes H-4 Hercules – найбільший в історії авіації літак, що може сідати на воду. Має розмах крил 98 м.

У липні 1946 року в Лос-Анджелесі випробовує новий XF-11. Один із двигунів ламається. Літак падає на будинки району Беверлі-Хіллз і вибухає. Пілот отримує тяжкі травми й опіки.

– Авіація – моя пристрасть, – каже через місяць Говард Г'юз і сідає за штурвал. – Хочу сам випробовувати свої літаки. Чому маю дарувати комусь це задоволення?

Щоб зняти напади болю – коле морфій. Його постійно турбують мігрень, безсоння, задишка, артрит і склероз. Перестає стежити за собою. Відмовляється від фізичної близькості з жінками – боїться, що вони "занесуть інфекцію".

"Він мене одразу попередив, що спати будемо в різних кімнатах, харчуватися – теж окремо. Я не мала права торкатися його речей. Це було дозволено тільки сімом слугам-мормонам (мормони – християнська течія. – Країна), яким Г'юз довіряв", – згадує у книжці "Я" актриса Джин Пітерс. Була дружиною Говарда 14 років.

Він продає акції Hughes Aircraft Corporation за $750 млн і стає першим у світі мільярдером. Розлучається і в пустелі біля Лас-Вегаса будує бунгало. В нього розвивається манія чистоти. До предметів торкається тільки серветкою. Перед вхідними дверима малює коло. На те місце повинен стати будь-який гість, і його ретельно обстежують слуги-мормони.

Миється і голиться раз на рік. Пересувається по світу власним літаком. Якщо живе в готелях, орендує цілий поверх. Із номера прибирають усі меблі. Заносять власне ліжко, стілець, екран і кінопроектор. Г'юз часто дивиться старі фільми. Ділові переговори веде лише по телефону. Їсть переважно морозиво. Справляє потреби на підлогу або в пляшки.

З квітня 1976 року здоров'я Г'юза значно погіршується. Він дуже схуд – важить 40 кг. Летить до лікарні в Г'юстоні. Під час перельоту відмовляють нирки. Мільярдер помирає. Його заповіту не знаходять.

Спадок – $2 млрд – ділять між далекими родичами.

Автор: blogspot.com
  Селяни качають воду біля міста Каїр у Єгипті, 12 липня 1943 року. За допомогою ”архімедового гвинта” забирають її із річки для заповнення зрошувальної системи.
Селяни качають воду біля міста Каїр у Єгипті, 12 липня 1943 року. За допомогою ”архімедового гвинта” забирають її із річки для заповнення зрошувальної системи.

12 липня 2003-го директор Центрального розвідувального управління США Джордж Тенет взяв на себе відповідальність за фальшиву інформацію про Ірак. Її в січні того року використав у виступі в Конгресі президент Джордж Буш. Заявив, що Ірак придбав уранову руду в Нігерії. Цей аргумент дав змогу отримати дозвіл на початок війни проти диктатора Саддама Хусейна. Перед тим ці дані перевіряв агент ЦРУ. Побував у Африці й дізнався, що закупки не було. Джордж Тенет визнав, що подав помилкові дані. Буш похвалив його за сміливість публічно визнати свій промах і залишив на посаді.

14 липня 1099-го учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим. До того місто понад 400 років належало арабам. Головною зброєю хрестоносців були катапульти, якими кидали каміння. Захисники міста жбурляли палаючі палиці з ганчір'ям. Міські стіни обклали мішками з бавовною – для пом'якшення ударів каменів. Європейці підпалили бавовну. Потім зруйнували стіни та уві­йшли в Єрусалим. Знищили мечеті і вбили майже 10 тис. людей.

15 липня 1783-го французький офіцер 32-річний Клод Франсуа д'Аббан випробував на річці Сона перший в історії пароплав. Назвав його "піроскаф", від грецького слова "пір" – вогонь і "скаф" – човен. Судно рухав паровий двигун із лопатями. Судно пропливло 365 м. Двигун пошкодив його дерев'яну обшивку. Винахідник припинив експерименти, бо забракло грошей. За чотири роки з'явилися пароплави, які використовували для пасажирських перевезень.

"Вони схожі на татар. Мають довге чорне волосся, широкі обличчя й пласкі носи. Одягаються в тюленячі шкіри. Самі коричневі, але жінки обмальовують собі щоки й обводять очі синьою фарбою", – описує 11 липня 1576 року англійський мандрівник Мартін Фробішер (1535–1594) жителів острова Гренландія біля Північної Америки. Зі своєю експедицією він шукав північний шлях в Індію та Китай. Англійці налагодили торгівлю з ескімосами – найбільше купували золоту руду

Зараз ви читаєте новину «Мільярдер мився раз на рік і справляв потреби на підлозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути