Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2011 16:49

Для бойових коней існувало 48 мелодій

 

На цьому передвоєнному плакаті нашу природну бережливість поєднано з прямолінійною тупістю агітки. Але факт залишається фактом: був час, коли всі знали, що не виживемо без братів наших коней. Це розуміння іноді було таке буквальне - аж страшно. Приміром, 1941 року, в літніх боях із німцями, легше було відступати тим, хто був верхи - і їхати є на чому, і з голоду не вмреш. Бо на крайній випадок можна з'їсти коня.

Саме коні ледь не прорвали кільце, в яке німці замкнули кілька радянських армій, що обороняли Київ. Кавалерія змусила танкістів Ґудеріана відійти з Ромен на Конотоп. Та й німці тоді наступали не лише, як у кіно, на мотоциклах, - при кожній дивізії вермахту була кавалерійська розвідка, 216 коней. А от в атаку вони ходили в ту війну нечасто - і наші, і їхні. Якщо позиції противника мали добре вогневе забезпечення - кулемети, міномети, то перед ними кавалерія покидала сідло і йшла в атаку як піхота. А коней коноводи вели в безпечне місце. Інколи цілий ескадрон не повертався з бою - а коні залишалися цілими.

Тисячі армійських коней блукали восени 1941-го українським Лівобережжям - їхні господарі загинули або потрапили в полон. За статутом вимагалося: кавалерист, що йшов в атаку в пішому строю, мусив приторочувати свою шаблю до сідла ліворуч. Кінь після бою так і повертався в стрій сам - із шаблею ліворуч біля сідла. Цього вимагав і останній Статут кавалерії Радянської Армії 1951 року.

Потім ще довго розповідали неймовірні історії про старих бойових коней, які перейшли на мирну службу, але зривалися з місця, почувши десь вигук "ура". Розрізняли вони також мелодії бойової труби. А тих мелодій, за статутом, було аж 48 - від сигналу "До бою!" до сигналу "Танки!"

Не коні нас зрадили - а ми згодом зрадили їх. Ось і зачіпає цей старий плакат, бо мимоволі нагадує про ту нашу зраду.

Зараз ви читаєте новину «Для бойових коней існувало 48 мелодій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути