Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 14:26

У СРСР епоха "чорнила" та "шмурдяків" тривала 14 років
32

Фото: ФОТО: sovietwine.com

Із алкоголю радянські люди до 1970-го пили майже винятково горілку. Після грошової реформи 1961 року й підвищення ціни на найдешевшу оковиту до 2 крб 87 коп. за півлітра в міських жителів стало традицією "соображать на троих". Тобто скидатися по рублю, щоб узяти пляшку і щось на закуску. Буханець хліба тоді коштував 14-16 коп. Рубль - це був той максимум, який тоді проста людина могла витратити за вечір, не підірвавши сімейного бюджету. Коротше - чоловіки пиячили.

Керівництво СРСР вирішило переорієнтувати народ, який щораз більше спивався, із горілки на вино. Горілку зробили на 75 коп. дорожчою - 3,62 за пляшку. А на традиційний рубль тепер можна було купити пляшку столового вина. Але тодішні дешеві "ркацителі", "аліготе" та "рислінг", який у народі називали "дрислінгом", проблеми не вирішували. Потрібно було щось міцніше. Цим міцнішим стали азербайджанські, молдавські, українські й інші винні сурогати від 1 крб 02 коп. за півлітра до 1 крб 27 коп. Найпопулярнішими й найгіршими за якістю в Україні було плодово-ягідне "червоне міцне".

Водночас на місцевому рівні за вказівкою "згори" почали обмежувати час продажу вина й горілки. Продаж припиняли о 18.00. На це народ відізвався куплетами на мотив зовсім свіжої тоді "Червоної рути": "Червоне міцне не шукай вечорами, бо воно продається до шести годин, бо твоя рожа на бутилку похожа…" Усю цю місцеву "самодіяльність" узагальнили 1971-го постановою ЦК КПРС "Про боротьбу з пияцтвом та алкоголізмом". Горілку дозволено було продавати лише із 11.00 до 19.00, а ось вино, або те, що тоді вином називалося, - цілий день. Так настала 14-річна "чорнильна епоха".

"Чорнилом" спочатку називали "червоне міцне", а згодом - усі винні сурогати не виноградного походження. Їх також іще називали "шмурдяком". В Україні це були переважно кріплені яблучні "Біле міцне" за 1 крб 02 коп. та "Біле солодке" за 1 крб 22 коп., а також виноградні й близькі до них напої.

Технічні умови дозволяли виробляти їх на будь-якому консервному заводі, навіть колгоспному. Сотні українських господарств на "плодово-ягідному" заробляли чималу "живу копійку". У райкомах тоді це вино називали "плодово-вигідним", бо воно допомагало районам виконувати фінансовий план.

Зараз ви читаєте новину «У СРСР епоха "чорнила" та "шмурдяків" тривала 14 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути