При складанні меню для святкового столу важливий принцип тарілки здорового харчування.
Обіди чи вечері можуть закінчуватися переїданням, – коли попри відчуття ситості, ви їсте далі. Крім цього, багато жиру, смажена і копчена їжа не піде вам та рідним на користь. Про це повідомив Центр громадського здоров'я України.
"Про що важливо пам'ятати при складанні меню для святкового столу? У цьому допоможе принцип тарілки здорового харчування", – пишуть.
Обирайте для приготування основної страви м'ясо птиці або телятину. Пам'ятайте біле м'ясо корисніше за червоне.
Якщо вирішили приготувати рибу, оберіть морську. Рибні страви рекомендовано їсти 2-3 рази на тиждень. Хороший вибір – це судак, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець.
Знайдіть місце у меню для овочів і бобових. Адже рекомендовано вживати не менш як 300 г овочів на добу. Салат з капустою, огірками чи листям салату може доповнити основні страви.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як харчуватися, щоб попередити цукровий діабет
Для гарніру оберіть цільнозернові каші: гречку, нешліфований рис тощо, а коли готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці.
Обмежуйте споживання оброблених продуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру (соуси, копчені продукти, ковбаси, їжа швидкого харчування), вони можуть стимулювати переїдання.
Замініть сіль спеціями. Нехай вам стануть у пригоді розмарин і ромашка або коріандр. У залежності від страви можна обрати такий варіант, який найбільше підходить саме для неї.
"І пам'ятайте. Переїдання може призвести до відчуття втоми, сонливості, дискомфорту або печії. Не їсти цілий день, а потім споживати великі порції різних страв за один раз – погана ідея. Краще їсти протягом дня або робити здорові перекуси перед святкуванням", – пишуть.
Міністерство охорони здоров'я дало поради, що робити, якщо мало рухаєтеся.
Від тривалості і якості сну напряму залежить самопочуття людини і її загальний стан. Спати потрібно щонайменше 7 год. у безпечному просторі.
Коментарі