пʼятниця, 09 червня 2017 09:16

Захист при непередбачених обставинах - екстрена контрацепція

  Сьогодні застосовують два види екстреної контрацепції - внутрішньоматкові спіралі та спеціальні таблетки
Сьогодні застосовують два види екстреної контрацепції - внутрішньоматкові спіралі та спеціальні таблетки

Засоби екстреної контрацепції призначені для запобігання небажаній вагітності і допомагають уникнути аборту в ситуаціях, коли інші методи (бар'єрна контрацепція, протизаплідні таблетки, пластирі) вже неефективні.

Йдеться про випадки незахищеного або невдалого перерваного статевого акту (при попаданні сперми в піхву або на зовнішні статеві органи), пропуску прийому протизаплідних таблеток, при пошкодженні або зісковзуванні презерватива, після сексуального насильства.

Сьогодні застосовують два види екстреної контрацепції - внутрішньоматкові спіралі та спеціальні таблетки.

Перший метод визнаний достатньо ефективним: внаслідок хімічної реакції сперма пошкоджується до її контакту з яйцеклітиною. Спіраль можна встановити протягом п'яти днів після статевого акту, вона забезпечує тривалий захист (до 10 років), однак її не рекомендують жінкам, які не народжували.

На початку 70-х років минулого століття були синтезовані таблетки, що містять гормони естроген і прогестин. Внаслідок їх застосування в організмі відбувався гормональний "бунт", в результаті якого вагітність не наступала. Але використання таких засобів призводило до порушення менструального циклу, кровотеч, тому в даний час у зв'язку з ризиками для репродуктивної функції цю комбінацію не застосовують.

Крім того, з контрацептивною метою використовуються похідні гормонів естрогену (етинілестрадіол) і прогестіна (левоноргестрел). Зокрема, левоноргестрел пригнічує овуляцію і перешкоджає переміщенню сперматозоїдів, однак неефективний, якщо процес імплантації заплідненої яйцеклітини вже почався, крім того, засіб має чимало протипоказань (наприклад, хвороби печінки і кишечника, непереносимість лактози) і побічних реакцій (жінки скаржаться на збої менструального циклу, швидке збільшення ваги).

У 1980-х рр. французькі вчені почали працювати над розробкою антигестагенів, які блокують дію прогестерону - "гормону вагітності" - на рецепторному рівні.

Часто вживаним сьогодні антигестагеном є міфепристон.

  Сьогодні застосовують два види екстреної контрацепції - внутрішньоматкові спіралі та спеціальні таблетки
Сьогодні застосовують два види екстреної контрацепції - внутрішньоматкові спіралі та спеціальні таблетки

Міфепристон - діюча речовина препарату Гінепрістон. Таблетки від вагітності Гінепрістон підвищують скоротливу здатність міометрія (м'язового шару матки), гальмують наступ овуляції і запобігають імплантацію заплідненої яйцеклітини. Їх рекомендовано приймати протягом 72 годин після статевого акту з дотриманням інтервалу дві години до і дві години після вживання їжі. Можливе використання в будь-якій фазі менструального циклу.

Ефективність таблеток встановлена ​​в ході клінічних досліджень, вони не викликають настільки виражених побічних реакцій у порівнянні з левоноргестреловмісними препаратами. Однак не варто забувати, що Гінепрістон - засіб екстреної контрацепції і не підходить для регулярного застосування. Екстрена контрацепція - тільки для виняткових випадків. Крім того, є протипоказання для прийому препарату: період грудного вигодовування, анемія, порфірія, надниркова, ниркова або печінкова недостатність, запальні гінекологічні захворювання, астма в тяжкій формі, тривале лікування глюкокортикостероїдами. Консультація лікаря - обов'язкова. Також слід пам'ятати про те, що Гінепрістон, як й інші подібні засоби, не захищає від статевих інфекцій.

За матеріалами http://babycontrol.info/

Зараз ви читаєте новину «Захист при непередбачених обставинах - екстрена контрацепція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути