субота, 24 липня 2021 12:11

Врятували від смертельної хвороби. Українським малюкам безкоштовно зробили найдорожчий укол у світі

Троє дітей із України отримали унікальний препарат Zolgensma вартістю $2 млн. Це єдині ліки у світі, які можуть врятувати можуть від спинальної м'язової атрофії (СМА).

Щасливцями стали: Арсеній з Тернопільщини, 1 рік 9 місяців, 8-місячна Аліса з Кривого Рогу на Дніпропетровщині та дівчинка Ангеліна з Сумської області, 1 рік 10 місяців. Уколи отримали тиждень тому у дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит". Виграли у лотерею, яку проводить розробник щодва тижні.

Автор: Лілія Мицко
  Батьки з дітьми перебувають під наглядом лікарів.
Батьки з дітьми перебувають під наглядом лікарів.

Претендентів подає лікарня, відбирають за віком та медичними критеріями. Препарат працює на генному рівні та "ремонтує" ДНК. Повністю хворобу не лікує, однак допомагає зупинити її прогресування.

Це інноваційний метод медицини, що працює за допомогою вживлення у гени людини, розповіла завідувачка Інфекційного боксованого відділення для дітей молодшого віку в "Охматдиті" Ольга Зарудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський нагородив 12-річну дівчинку, яка врятувала дітей від повені

"Спинальна м'язова атрофія - це дефект або відсутність гену у п'ятій хромосомі. У дітей страждають мотонейрони - зв'язки, які забезпечують скорочення та рух м'язів. Коли ми вносимо Zolgensma в організм, вона розноситься і потрапляє у дефектне місце. Після приживання - продукує білок, який бере участь у роботі мотонерйонів", - пояснила лікарка.

Усі пацієнти під час лікування стають їй близькими. Радіє разом із батьками, коли вдається покращити стан дітей, і хвилюється разом із ними.

Одна із дівчаток уперше посміхнулася

"Вони не можуть підняти ні руки, ні ноги. Піднімеш - падають. Лежать, як солдатики. Троє щасливчиків виграли собі цю можливість. Сподіваюся, що вони не останні. Не уявляю, як самостійно можна зібрати такі гроші. Вони розумні, мають розвинений інтелект. Коли батьки розмовляли із журналістами, одна із дівчаток уперше посміхнулася. Колись ці діти, ми їх називаємо СМАйлики, були приречені. Зараз мають шанс на життя", - каже Зарудня.

Автор: Лілія Мицко
  В Україні поки немає можливості отримати лікування безкоштовно.
В Україні поки немає можливості отримати лікування безкоштовно.

Батьки увесь час збирали кошти, однак їх вистачало лише на підтримку життєдіяльності малюків.

"Це щастя. Ми стукали у всі двері, щоб нарешті отримати препарат. Порівняно швидко все сталося. Діти в Україні роками збирають іноді. Поставили діагноз у травні. Наша дитина згасала і практично не рухалася. Зараз із кожним днем ми стаємо сильніші, після уколу почали рухати ручками", - розповідає мама 8-місячної Аліси Галина Шевчик.

Сім'я зібрала 8 млн грн із необхідних 65 млн грн. Отримували лікування завдяки благодійній діяльності фармкомпаній. Державної підтримки дітей з такими захворюваннями немає. Зверталися за допомогою до органів влади, однак ніхто нічого не міг зробити.

Важко усвідомлювати, що твоя дитина смертельно хвора, а в країні немає лікування

"Хвороба прогресувала. Донька їла сама, розвивалася звичайно, а потім в один момент почала слабшати. Ми не могли вчасно зупинити, адже не мали змоги платити. Важко усвідомлювати, що твоя дитина смертельно хвора, а в країні немає лікування. Відчуваєш себе безпомічною", - каже Галина.

Автор: Лілія Мицко
  Самостійно зібрати кошти не вдалося.
Самостійно зібрати кошти не вдалося.

У всіх країнах Європи держава допомагає хворим СМА. Можна поїхати в Польщу і отримати лікування там. В Україні немає навіть харчування та певних медикаментів, які необхідні дітям із таким діагнозом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Немовлятам робитимуть 21 тест на генетичні хвороби

"Погано, що немає психологічної підтримки для батьків. Лікарка казала, їдьте додому - збирайте на препарат, а наступного разу перевірятись потрібно. Перший час закриваєшся у собі. Я стояла на балконі з дитиною, бо на вулицю боялися виходити, щоб не захворіти, і думала - зараз стрибну. Але зупинилася", - сказала Марина Сорокіна, мама Ангеліни, 1 рік 10 місяців.

Автор: Лілія Мицко
  Марина Сорокіна вважає, що для батьків мають забезпечувати психологічну підтримку.
Марина Сорокіна вважає, що для батьків мають забезпечувати психологічну підтримку.

До 1 червня в Україні не було обов'язкових обстежень, які виявляють СМА.

"Під вагітності нічого не було видно. Мені гінеколог сказав, що перша дитина здорова, то з другою теж все буде добре. Аналізів ніяких не здавали, ніхто не попереджав, що треба перевірити наявність пошкодженого гену. Однак добре, що нещодавно президент підписав указ про введення обов'язкових скринінгів на такі важкі захворювання", - каже Шевчук.

Після уколу діти почувають себе добре. Прогрес почали помічати вже за кілька днів. М'язи дітей стають міцнішими та дозволяють малюкам рухатися.

Нещодавно такий дорогий укол зробили 7-місячному Дмитрові Свічинському з Одеси в дитячій лікарні міста Сан-Антоніо, США. В літаку до Чикаго дитині стало гірше. Звідти до Сан-Антоніо родина добиралася земним транспортом. 8 липня потрапили в клініку.

До процедури готували тиждень. За 80 днів родина Свічинських зібрала 65 млн грн на лікування сина. Збір коштів проводили в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Врятували від смертельної хвороби. Українським малюкам безкоштовно зробили найдорожчий укол у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути