пʼятниця, 17 вересня 2021 18:18

Впроваджуючи європейські протоколи реабілітації, ми покращимо життя пацієнтів, які перенесли інсульт - експерт

Найбільш частими причинами смерті та інвалідності в світі є не коронавірус, а ішемічна хвороба серця. На другому місці - цереброваскулярні захворювання (інсульти), щорічно ВООЗ реєструє в світі близько 6,5 млн летальних випадків.

За даними Українського товариства інсультної медицини, оприлюдненими в квітні 2021, щорічно в Україні відбувається близько 130 000 випадків інсульту, і до 40% пацієнтів помирають протягом першого місяця від початку захворювання. Близько 35% пацієнтів - люди працездатного віку.

"Прискорити процес відновлення після інсульту і поліпшити життя пацієнтів і членів їх сімей, можна активніше впроваджуючи європейські та світові протоколи реабілітації", - вважає доцент кафедри фізичної, реабілітаційної та спортивної медицини Національного університету охорони здоров'я України ім. П.Л. Шупика, лікар-невролог, Володимир Голик.

"При формуванні нових українських стандартів лікування інсультів, лікарям потрібно не винаходити велосипед, а врахувати європейські та світові протоколи" - стверджує експерт.

Володимир Голик на своїй сторінці в Facebook звернув увагу українських лікарів на "Пан'європейського рекомендації-2021" по фармакологічній підтримці моторної реабілітації після гострого ішемічного інсульту оприлюднені Європейською академією неврології та Європейською федерацією нейрореабілітаційних товариств.

 

Згідно з протоколом, новітніми дослідженнями 2021 року в цій галузі є ефективне клінічне застосування для ранньої нейрореабілітації після гострого ішемічного інсульту препаратів - Церебролізин і Циталопрам. Згадані препарати доступні в Україні. Церебролізин також включений в німецькі та канадські рекомендації по реабілітації після інсульту.
Зазначимо, що відповідно до Закону "Про реабілітацію в сфері охорони здоров'я", який вступив в силу з 01.07.2021, надання якісної реабілітаційної допомоги вводиться безпосередньо в установах охорони здоров'я з самого початку захворювання або травми.

 

Європейська академія неврології (European Academy of Neurology) - об'єднує більше 45 тыс. європейських неврологів. Членом Європейської академії неврології є Українська Асоціація неврологів, психіатрів та наркологів.

Європейська федерація нейрореабілітаційних товариств (European Federation of Neurorehabilitation Societies) - займається дослідженнями, освітою, інтелектуальним і науковим обміном, адвокацією і благодійною діяльністю в області нейрореабілітаційної медицини і суміжних професійних областей. Членом Європейської Асоціації нейрореабілітаційних товариств є Всеукраїнське товариство нейрореабілітації. За матеріалами УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Впроваджуючи європейські протоколи реабілітації, ми покращимо життя пацієнтів, які перенесли інсульт - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути