субота, 06 квітня 2019 14:34

"Вірус кору кілька годин живе в ліфті або іншому закритому приміщенні" - лікар

Епідемія кору вирує третій рік не лише в Україні. У деяких європейських країнах захворюваність і смертність навіть вище. Вірус стає агресивнішим, їм частіше і важче хворіють дорослі, розповідає Gazeta.ua головлікар Сумської інфекційної лікарні Андрій Сніцар.

Автор: https://www.facebook.com/
  Головлікар Сумської інфекційної лікарні Андрій Сніцар
Головлікар Сумської інфекційної лікарні Андрій Сніцар

- Вважається, що вірус кору мало мутує. Але в останні три роки епідемії в Європі — висока смертність, повторна захворюваність і неспрацювання вакцинації — ставлять його стабільність під питання і змушують шукати інші причини ситуації, що склалася. В європейських країнах летальність від кору в процентному співвідношенні до хворих вище, ніж в нашій країні. В Україні з початку року зареєстровано понад 33 тисяч випадків кору та 14 смертей. Одна з причин такої поширеності — рух проти щеплень в цивілізованих країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікування нежитю: як правильно шморгати носом

Наскільки загальний імунітет людини може протистояти зараженню?

Шансів не захворіти у людини без виробленого імунітету практично немає — заразність у кору на рівні вітрянки, індекс контагіозності 80-100% (з 10, що контактували, захворіють 8-10). Вірус кілька годин живе в ліфті або іншому закритому, непровітрюваному приміщенні, на поручнях у транспорті або на купюрах. І поширюватися в квартири сусідів по вентиляції.

Вірус кілька годин живе в ліфті або іншому закритому, непровітрюваному приміщенні

Навіщо щеплюватися повторно, якщо вакцинація може не спрацювати?

Коли людина щеплена і захворіє, хвороба протікає легше. Зараз деякі медики рекомендують третє щеплення в дорослому віці. Дізнатися напевно, чи є імунітет (антитіла IgG) до кору, які повинні були виробитися після вакцинації в дитячому віці або самої хвороби, можна за аналізом крові в сучасній лабораторії. Вакцинуватися краще в перші дві доби після контакту з хворим - в цьому випадку щеплення може вберегти від хвороби.

За якими симптомами можна визначити, що людина захворіла саме на кір?

Вірус пристосувався поширюватися заздалегідь — людина починає заражати оточуючих за один-два дні до появи у неї перших симптомів, коли він активно контактує з іншими людьми. У перший день хвороба починається, як будь-яке ГРЗ. Може бути температура 38-39, кашель, нежить, біль у горлі, млявість і ломота в тілі. На другий день приєднуються почервоніння очей, світлобоязнь, збільшення лімфовузлів, кашель і нежить стають продуктивними, вологими. На щоках зсередини можуть з'являтися плями, що нагадують розсипану манку, які сам хворий навряд чи помітить — це прерогатива лікаря. З третього-четвертого дня хвороби з'являється рожево-червона плямиста висипка, зазвичай без свербіння. Спочатку на обличчі і шиї (1-й день), після (2-й день) тулуб і руки. На третій день — ноги. Етапність висипань дуже характерна для кору, і на цій стадії діагноз вже не викликає сумнівів — на відміну від перших днів.

На щоках зсередини можуть з'являтися плями, що нагадують розсипану манку

В умовах епідемії лікаря і хворого слід в першу чергу підозрювати кір, а не шукати причини висипу в роті у стоматолога, червоного горла — у лора, запалених лімфовузлів - у хірурга, а висипу — у алерголога або дерматолога. Будь-яка "алергія" на тлі ГРВІ повинна бути підозріла на кір. Висновок: думати про кору і підозрювати її, бути насторожі потрібно з перших днів. Краще нехай вона потім не підтвердиться, ніж поводитися необдумано.

А як себе вести при підозрі на кір?

По-перше, по можливості, влаштувати вдома карантин: не ходити на роботу, не відправляти дітей до школи і в дитячий сад, не брати гостей. Думаю, якщо пояснити роботодавцю (вчителю, вихователю, друзям) ризики, вас зрозуміють і підуть на зустріч. Ваш союзник в цьому — сімейний лікар. Ходити в поліклініку на огляд і аналізи з тієї ж причини небажано – викликайте лікаря додому або зв'язок телефоном (вайберу, скайпу і т.п.).

Ускладнення в перші 3-4 дні рідкісні, а там висип з'явиться або не з'явиться, стане ясніше. Збиваємо нестерпно високу температуру — індивідуально у кожного, в ідеалі до 39 не збивати — п'ємо більше рідини, харчування — за бажанням.

Чи варто боятися ускладнень кору?

Корові ускладнення вкрай небезпечні. З'являються до кінця першої — з другого тижня хвороби. Найчастіше це пневмонія або енцефаліт (запалення мозку), які і призводять до летальних наслідків. У першому випадку хвора людина відчуває біль в грудях при диханні, брак повітря, задишку при незначному фізичному навантаженні або навіть у спокої, іноді помічає кров в мокроті. При енцефаліті починається моторошний головний біль, блювота, втрата свідомості, судоми. Може триматися температура 40 градусів.

При енцефаліті починається моторошний головний біль, блювота, втрата свідомості, судоми. Може триматися температура 40 градусів

При важкому перебігу кору необхідно лікуватися в стаціонарі. Хоча препаратів від самого вірусу не існує, але лікарі зможуть підвищити життєстійкість організму так званою патогенетичною і симптоматичною терапією. При появі схожих симптомів — терміново сповістити свого доктора, "швидку" - і в інфекційний стаціонар.

Як зрозуміти, що знайомий, який перехворів, уже не заразний?

Висип при кору тримається приблизно тиждень, людина залишається заразною (але значно менше, ніж у перші дні хвороби) в перші чотири дні висипань. Ті, хто контактували з ним, можуть захворіти через 7-21 день. Іноді буває кір і без висипу — коли у щеплених людей захворювання розвивається, але в атиповій формі. У таких випадках лікарям складно діагностувати хворобу, і її можна виявити тільки за допомогою аналізу.

У тих, хто перехворів на кір, пару тижнів може відчуватися слабість і втома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун пояснила, як перевіритись на наркотики і алкоголь

Аби підтримати організм під час хвороби, як слід харчуватися?

Як при грипі — легкою для перетравлення їжею, здебільшого вуглеводною: кашами, картопляним пюре, фруктами, овочами, за переносимості — молочним. М'ясо і гриби, жирне і смажене, спеції і копченості краще виключити, як і магазинні води і соки.

Рясне пиття обов'язкове — нехай вірус виводиться з організму природним шляхом. Це має бути чиста вода, узвар, неміцний чай з лимоном, трав'яні відвари, домашні компоти. З цією ж метою варто не допускати запорів.

Зараз ви читаєте новину «"Вірус кору кілька годин живе в ліфті або іншому закритому приміщенні" - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути