пʼятниця, 11 вересня 2020 15:34

Учені розповіли, як довго живе коронавірус на лососеві

Учені розповіли, як довго живе коронавірус на лососеві
Учені з'ясували, що в разі потрапляння на поверхню лосося Covid-19 залишається заразним протягом двох днів за температури 25°С. Фото: Pixabay

На поверхні свіжого охолодженого лосося новий тип коронавірусу може зберігатися понад 8 днів.

За висновками китайських науковців, його вірулентність залежить від тієї чи іншої температури зберігання риби, пише "Обозреватель".

Учені з'ясували, що в разі потрапляння на поверхню лосося Covid-19 залишається заразним протягом двох днів за температури 25°С. Тоді як за температури 4˚С – щонайменше вісім днів. Науковці підкреслюють, що під час транспортування, перш ніж потрапити на ринок, у магазин чи ресторан, лосось зберігається за температури саме 4˚С. Водночас риба високої якості транспортується світом протягом декількох днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вперше на Covid-19 захворіли понад 3 тис. людей за добу

"Імпортована й експортована риба повинна зберігатися за низької температури (0-4˚С). В таких умовах поширення коронавірусу вона може бути легко транспортована з однієї країни в іншу протягом тижня, стаючи одним із джерел міжнародного переміщення Covid-19", – повідомили в дослідженні.

Як стверджують автори дослідження, на відміну від овочів і фруктів риба повинна транспортуватися і зберігатися в умовах низьких температур. Через це вірус на поверхні лосося, який продається на ринках морепродуктів, може виживати протягом тривалого часу. Науковці говорять про необхідність складання суворого протоколу щодо інспекції імпорту та експорту риби, перш ніж її допустять до продажу.

Фармацевтична компанія AstraZeneca заявила, що "добровільно припиняє" клінічні випробування своєї вакцини проти Covid-19. Це рішення було прийнято після того, як захворів один із добровольців, на якому тестували вакцину.

Зараз ви читаєте новину «Учені розповіли, як довго живе коронавірус на лососеві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути