пʼятниця, 31 травня 2019 13:31

Супрун дала чіткий алгоритм швидкої відмови від куріння

Супрун дала чіткий алгоритм швидкої відмови від куріння
Супрун порадила як швидко кинути курити Фото: telegraf.com.ua

31 травня відзначають Світовий день без тютюну. Ця речовина вбиває близько половини людей, які його споживають. Щороку це 7 млн смертей, 900 тисяч із них не є курцями. В Україні через хвороби, пов'язані з наслідками куріння, помирають 85 тис. людей щороку.

Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

"Кинути курити може кожен, незалежно від віку та досвіду. З першого разу це може вдатися не всім. Більшості людей потрібно декілька спроб. І в цьому немає нічого поганого. Розцінюйте першу спробу як досвід", - наголошує Супрун.

Типи залежності від нікотину та шляхи, як їх позбутися:

1. Поведінкова та соціальна залежність виникає, якщо куріння пов'язане з певними звичками або аспектами життя. Це може бути куріння за кавою, під час перерви на роботі або водіння авто.

Потрібно попрацювати над своїми звичками або замінити їх новими. Наприклад, каву — чаєм, сигарету за кермом — цукеркою.

2. Фізична залежність виникає через те, що нікотин здатен стимулювати в мозку вироблення ендорфіну. Підвищення рівня ендорфіну викликає відчуття щастя і відбувається викид адреналіну у кров. Але коли вплив нікотину припиняється, організм вимагає наступну дозу. Без неї виникає головний біль, занепокоєнням, роздратуванням, апатія та злість.

Потрібно "протриматися" без куріння хоча б місяць, доки організм не звикне до життя без нікотину. Якщо "синдром відміни" проходить дуже важко, можна спробувати медикаментозну допомогу, наприклад, препарати нікотинозамісної терапії, які дозволяють полегшити неприємні симптоми.

3. Психологічна залежність пов'язана із тим, що курець асоціює куріння з певними емоціями, думками та переконаннями. Часто люди курять, перебуваючи у стані стресу, пригнічення або під впливом інших негативних емоцій.

Важливо спершу усвідомити, що доволі безглуздо використовувати сигарети, щоб впоратися з почуттями. Доки ви вірите в поширені міфи про терапевтичну дію сигарет, ви шкодите організму, підвищуєте ризики захворіти і померти, розвиваєте неспроможність на психологічному рівні пережити певні емоції чи почуття без сигарет.

Уникайте речей, які асоціюються з курінням. Будьте терплячі та позитивно налаштовані, не критикуйте за невдачі та говоріть із близькою людиною, аби знизити рівень емоційної напруги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун лякає молодь склерозом

Алгоритм дій - із чого розпочати:

Зробити тест для визначення типу залежності від нікотину. Пройти тест можна тут

Знайти однодумців, обговорювати свій план і досягнення із рідними чи друзями.

Знайти для себе вагому мотивацію. Записати цю причину на аркуш та причепити на помітному місці.

Обрати конкретну дату та час, коли кинете курити.

Міністерство охорони здоров'я України затверджує нові посади — "лікаря фізичної та медичної реабілітації", "фізичного терапевта", "ерготерапевта", "асистента фізичного терапевта" та "асистента ерготерапевта".

Ці фахівці працюватимуть над відновленням функціональних можливостей людини. Робитимуть це лише за допомогою доказових методів лікування, розповіла Уляна Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Супрун дала чіткий алгоритм швидкої відмови від куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути