понеділок, 27 травня 2019 18:01

Уляна Супрун відправила у минуле електрофорез

Уляна Супрун відправила у минуле електрофорез
У мультидисциплінарній команді з реабілітації мають бути психолог, соціальний працівник, медсестра/медбрат, мовний терапевт та інші фахівці за потребою Фото: Fortis Харьков

Міністерство охорони здоров'я України затверджує нові посади — "лікаря фізичної і медичної реабілітації", "фізичного терапевта", "ерготерапевта", "асистента фізичного терапевта" та "асистента ерготерапевта".

Ці фахівці працюватимуть над відновленням функціональних можливостей людини. Робитимуть це лише за допомогою доказових методів лікування, розповіла Уляна Супрун у Facebook.

Це вагомий крок у подоланні недоказових та малоефективних в реабілітації. Наприклад, електрофорез — досі поширений метод функціональної реабілітації, утім це аж ніяк не свідчить про його ефективність. Апаратна фізіотерапія — лише допоміжний засіб реабілітації. Вона може зменшувати біль та запалення, прискорювати регенерацію тканин та розсмоктувати рубці. На цьому можливості електрофорезу вичерпуються.

Працюватимуть нові фахівці. Лікар фізичної та реабілітаційної медицини - очолюватиме реабілітаційний процес, організовуватиме та координуватиме виконання повного реабілітаційного циклу — від медичного та реабілітаційного обстеження, визначення цілей реабілітації до проведення реабілітаційних втручань та контролю ефективності.

Фізичний терапевт визначатиме, як поліпшити якість життя та руховий потенціал людини, здійснюватиме заходи, спрямовані на поліпшення діяльності опорно-рухового апарату та організму в цілому, рівноваги, координації, збільшення сили, витривалості м'язів і вдосконалення вправності рухів.

Ерготерапевт допомагатиме відновити втрачені чи обмежені функції руху та координації, заново вчитиме людину жити в нових для неї умовах, допомагаючи досягти максимальної самостійності в побуті. Ерготерапевти допомагатимуть пацієнтам знову навчитися доглядати за собою — одягатися, роздягатися, митися, готувати їжу та їсти. Вони допомагатимуть людям наново вчитися працювати, розважатися, опановувати нові хобі та спілкуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що обов'язково варто їсти жінкам, які подолали рак грудей

Також у мультидисциплінарній команді з реабілітації мають бути психолог, соціальний працівник, медсестра/медбрат, мовний терапевт та інші фахівці за потребою. Робота таких команд буде спрямована передусім не на захворювання чи травму пацієнта, а на усунення обмеження діяльності внаслідок хвороби чи травми.

Міністерство охорони здоров'я України продовжить працювати у штатному режимі.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала про це у Facebook

Її допис з'явився одразу після того, як прем'єр Володимир Гройсман оголосив про відставку.

Зараз ви читаєте новину «Уляна Супрун відправила у минуле електрофорез». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути