четвер, 30 травня 2019 14:23

Супрун лякає молодь склерозом

Супрун лякає молодь склерозом
Розсіяний склероз є однією з найпоширеніших причин втрати працездатності в молодих людей. ФОТО: anews.com

Симптоми розсіяного склерозу проявляються у віці 20-40 років. Жінки перед цією хворобою вдвічі вразливіші, ніж чоловіки.

Про це розповіла в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

"Розсіяний склероз — хронічна хвороба, яка вражає зорові нерви, головний та спинний мозок. Виникає, коли імунна система "неправильно" відповідає на певний зовнішній подразник, наприклад, на вірус інфекційної хвороби. Замість того, щоб атакувати вірус, імунітет починає атакувати оболонки нервових волокон. Так виникає гостре, а пізніше — хронічне запалення", — пояснює урядниця.

Розвивається розсіяний склероз у кожного по-різному. З часом може призводити до серйозних ускладнень, а часто й до інвалідності. У більшості випадків дає про себе знати рецидивами, однак кожна десята людина рецидивів і ремісій не має. У таких хворих стан погіршується поступово й невідворотно.

"Діагностування розсіяного склерозу на ранніх стадіях запобігає загостренням і уповільнює прогресування. Саме тому потрібно звертатися до лікаря відразу після появи перших симптомів хвороби", — наголошує Супрун.

Основні прояви цього захворювання:

- погіршення або втрата зору в одному оці, що супроводжується болем під час руху очного яблука

- двоїння в очах

- зменшення чутливості й слабкість у кінцівках

- проблеми з підтриманням рівноваги, нестійкість або незграбність

- хворобливі відчуття, що поширюються по спині у напрямку зверху вниз, іноді з переходом на кінцівки, при нахилі голови вперед.

- депресія й підвищена тривожність

- проблеми з мовленням і мисленням

- спазми й відчуття скутості у м'язах

- розлад кишківника.

"Ліки для пацієнтів з розсіяним склерозом закуповуються за державні кошти. Цього року на це передбачено 120 млн — на 49 млн більше ніж у 2018 році", — відзначає Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дзвін у вухах є симптомом важкої хвороби

На розсіяний склероз страждає понад 2,5 млн людей у світі. В Україні людей з таким діагнозом більш ніж 20 тисяч. Точні причини розвитку розсіяного склерозу невідомі. Припускають, що існує генетична схильність до його розвитку. Також є версія про вплив зовнішніх чинників. Зокрема, йдеться про географічне розташування, нестачу вітаміну D та сонячного світла, куріння, ожиріння, вірусні інфекції, сильний або хронічний стрес, травми, які вражають нервову систему, гіперглікемію тощо.

Зараз ви читаєте новину «Супрун лякає молодь склерозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути