вівторок, 01 грудня 2020 08:20

Стать впливає на рівень смертності від Covid-19. Хто важче переносить хворобу

Стать впливає на рівень смертності від Covid-19. Хто важче переносить хворобу
Швидше відновлення легеневої тканини у жінок може зменшити сприйнятливість до вторинної бактеріальної інфекції Фото: pixabay.com

Важчі симптоми Covid-19 та смертність частіше спостерігаються саме у чоловіків. Це свідчить про здатність статевих стероїдів відігравати захисну роль організму.

У інфікованих легкою формою коронавіруса мишей смертність особин чоловічої статі становила 90% і всього 20% – жіночої, йдеться у результатах американського дослідження, опублікованого в журналі CellPress.

При більш важкій формі Covid-19 усі самці загинули за 5 днів, тоді як половина самок вижили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешевий безрецептурний препарат допомагає у боротьбі з Covid-19

Жіночі репродуктивні стероїди: естрогени, прогестерон і його метаболіт аллопрегнанолон стимулюють вироблення антитіл і сприяють відновленню дихальних епітеліальних клітин, а отже можуть захищати від симптомів. Цікаво, що під час менопаузи жінки мають більший ризик розвитку захворювання. Саме тому чоловіки та жінки старшого віку, як правило, менш захищені естрогенами.

У дослідженні також сказано, що швидше відновлення легеневої тканини у жінок може зменшити сприйнятливість до вторинної бактеріальної інфекції, яка є основною причиною смертності після зараження вірусом грипу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів, чому важливо збивати температуру 37ºС

Коронавірус здатен потрапляти в мозок людини після вдихання його носом. Це перший відомий доказ того, що Covid-19 може інфікувати нейрони мозку через слизову. Німецькі вчені провели розтин 33 пацієнтів, які померли від Covid-19, дослідивши слиз у задній частині носогорла, а також зразки тканин мозку.

Зараз ви читаєте новину «Стать впливає на рівень смертності від Covid-19. Хто важче переносить хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути