
На своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун пояснює, чим корисне сало та скільки його можна їсти.
Сало корисне, тому що:
1. У ньому є незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.
2. У салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.
3. За вмістом ненасичених жирних кислот сало подібне до ріпакової олії та риб'ячого жиру. Деякі дослідження навіть виявили, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати.
4. У салі є вітаміни D та Е, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.
Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. У 100 грамах сала лише 95 міліграмів – третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.
Сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як в рослинних оліях.
100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається.
Там немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам поживних речовин.
У салі досить багато некорисних насичених жирів. У 100 грамах – майже 40 грамів, подвійна денна норма для нашого організму. Насичені жири – ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов'язують із ризиком атеросклерозу. За день радять їсти не більше ніж 20-30 грамів насичених жирів.
З іншого боку, в салі все-таки більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин.
Сало їсти варто, але не багато. Трішки – кілька скибок – можна і корисно.
А щоб сало принесло максимальну користь для здоров'я, намагайтесь дотримуватись трьох простих правил:
1. Не вживайте сало у великих кількостях. Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику.
2. Пильнуйте свій раціон та зважайте на витрати енергії. Якщо ви раптом з'їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м'ясо, а також солодощі.
3. Поєднуйте сало з крохмалистими продуктами — картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами — червоним перцем, гірчицею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачна дієта для зниження тиску
Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам — каротиноїдам. Тому якщо їсте сало, доповніть його морквою, помідорами або борщем.
Лікарі розповіли, кому категорично не можна їсти свинину, тому що це загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям. Медики радять або зовсім відмовитися від цього виду м'яса, або ж, щонайменше, вживати його нечасто.
За словами медиків, свинина небезпечна не тільки своєю зайвою жирністю, а й тим, що може стати причиною деяких інфекцій, зміни гормонально фону, а також викликати хвороби шкіри, артрит, артроз і інші.
У м'ясі тварин, які вирощуються в промислових масштабах, міститься гормон росту, який може викликати збої в роботі організму. Це і ожиріння і виникнення і зростання пухлин, як доброякісних, так і злоякісних.
Алерген гістамін, який міститься в свинині, може спровокувати фурункульоз, дерматит, екзему.
А ось свиняча кров багата онкогенними агентами - еритроцитами, які виступають в ролі маркерів раку.
Свинина - найжирніше м'ясо, яке сприяє ожирінню при малорухливому способі життя.
Коментарі