
Побутує думка, що їсти огірки з іншими овочами слід з обережністю. Мовляв, огіркові ферменти розщеплюють вітамін С в інших овочах.
Та огірки дійсно містять фермент каталазу, який може розщеплювати вітамін С, пише nnc.
"Огірки багаті мінералами, які допомагають підтримувати вас у гідратації, але вони також мають функцію, яка перешкоджає засвоєнню вітаміну С. Тому здебільшого поєднання огірків і помідорів рекомендується уникати. Вони обидва мають абсолютно різний спосіб травлення. Це може призвести до розладу шлунка", – каже дієтолог Таня С. Капур.
Ми часто змішуємо овочі під час приготування салатів, супів, рагу, сабзі або каррі. Кожен продукт перетравлюється з різною швидкістю. Особливо, коли молекули їжі руйнуються під час травлення, і певні страви швидко розчиняються, а інші прилипають до стінок кишечника протягом кількох днів і викликають ряд проблем з травленням. Огірки та помідори потребують різної кількості часу для перетравлення протягом усього процесу бродіння.
На відміну від помідорів і їх насіння, які квасяться довше, огірок легкий для шлунка і швидше засвоюється.
Однак фермент зазвичай взаємодіє з вітаміном С у м'якоті огірка, коли його подрібнюють або нарізають, що запускає цей процес. Вміст вітаміну С в огірках не зазнає суттєвого впливу, якщо їх вживати цілими, тому що фермент менш імовірно взаємодіє з вітаміном С таким же чином.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко подорожчали огірки: аналітики назвали причину
При одночасному споживанні ферменти в огірках навряд чи помітно погіршать вміст вітаміну С в інших овочах. Кілька ферментів, як ті, що виробляються організмом, так і ті, що містяться в самій їжі, працюють разом під час жування та перетравлення їжі. Для значного розщеплення вітаміну С ці ферменти часто відсутні в достатній кількості або неактивні при рівнях рН, які спостерігаються в роті та шлунку.
Тож сміливо їжте улюблені овочі з огірками. Ферменти в огірках не повинні суттєво впливати на рівень вітаміну С у ваших овочах. Це помилкове уявлення не повинно заважати вам включати різноманітні овочі у ваші страви.
Деякі овочі краще їсти сирими, щоб наситити організм якомога більше поживними речовинами. Овочі без термічної обробки зберігають усі свої вітаміни та мінерали.
Один середній перець має багато вітаміну С – майже 150% добової норми. При термічній обробці частина вітамінів руйнується. То ж краще їжте його сирим. Додайте його в салати або використовуйте як перекус.
Коментарі