понеділок, 21 серпня 2023 19:19

Розвіяли міф, що огірки не варто їсти разом з іншими овочами

Розвіяли міф, що огірки не варто їсти разом з іншими овочами
Фото: pixabay

Побутує думка, що їсти огірки з іншими овочами слід з обережністю. Мовляв, огіркові ферменти розщеплюють вітамін С в інших овочах.

Та огірки дійсно містять фермент каталазу, який може розщеплювати вітамін С, пише nnc.

"Огірки багаті мінералами, які допомагають підтримувати вас у гідратації, але вони також мають функцію, яка перешкоджає засвоєнню вітаміну С. Тому здебільшого поєднання огірків і помідорів рекомендується уникати. Вони обидва мають абсолютно різний спосіб травлення. Це може призвести до розладу шлунка", – каже дієтолог Таня С. Капур.

Ми часто змішуємо овочі під час приготування салатів, супів, рагу, сабзі або каррі. Кожен продукт перетравлюється з різною швидкістю. Особливо, коли молекули їжі руйнуються під час травлення, і певні страви швидко розчиняються, а інші прилипають до стінок кишечника протягом кількох днів і викликають ряд проблем з травленням. Огірки та помідори потребують різної кількості часу для перетравлення протягом усього процесу бродіння.

На відміну від помідорів і їх насіння, які квасяться довше, огірок легкий для шлунка і швидше засвоюється.

Однак фермент зазвичай взаємодіє з вітаміном С у м'якоті огірка, коли його подрібнюють або нарізають, що запускає цей процес. Вміст вітаміну С в огірках не зазнає суттєвого впливу, якщо їх вживати цілими, тому що фермент менш імовірно взаємодіє з вітаміном С таким же чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко подорожчали огірки: аналітики назвали причину

При одночасному споживанні ферменти в огірках навряд чи помітно погіршать вміст вітаміну С в інших овочах. Кілька ферментів, як ті, що виробляються організмом, так і ті, що містяться в самій їжі, працюють разом під час жування та перетравлення їжі. Для значного розщеплення вітаміну С ці ферменти часто відсутні в достатній кількості або неактивні при рівнях рН, які спостерігаються в роті та шлунку.

Тож сміливо їжте улюблені овочі з огірками. Ферменти в огірках не повинні суттєво впливати на рівень вітаміну С у ваших овочах. Це помилкове уявлення не повинно заважати вам включати різноманітні овочі у ваші страви.

Деякі овочі краще їсти сирими, щоб наситити організм якомога більше поживними речовинами. Овочі без термічної обробки зберігають усі свої вітаміни та мінерали.

Один середній перець має багато вітаміну С – майже 150% добової норми. При термічній обробці частина вітамінів руйнується. То ж краще їжте його сирим. Додайте його в салати або використовуйте як перекус.

Зараз ви читаєте новину «Розвіяли міф, що огірки не варто їсти разом з іншими овочами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути