
Деякі овочі краще їсти сирими, щоб наситити організм якомога більше поживними речовинами.
Овочі без термічної обробки зберігають усі свої вітаміни та мінерали. Gazeta.ua підготувала список овочів, які краще споживати сирими і вони досить смачні.
Болгарський перець
Один середній перець має багато вітаміну С – майже 150% добової норми. При термічній обробці частина вітамінів руйнується. То ж краще їжте його сирим. Додайте його в салати або використовуйте як перекус.
Шпинат
Багато, хто тушкує його у сметані або у вершках. Але його буде корисніше додавати у бутерброди. Так він збереже по максимуму поживних речовин — заліза, кальція і вітамінів А і С.
Морква
Моркву додають в гарячі страви, суп, борщ, тушковану картоплю. Сира морква є зручною та здоровою закускою, вона солодка і хрустка. Багата вітаміном А, вітаміном К і клітковиною. Контролює рівень цукру в крові та покращує травлення.
Буряк
Зазвичай, додають у борщ, вінегрет. Але віа добре підходить для салатів та у сирому вигляді. Просто натріть буряк, моркву та яблуко. Додайте трохи лимонного соку та імбиру. Салат з великою кількістю клітковини готовий.
Брокколі та цвітна капуста
Її переважно відварюють. Поживні речовини втрачаються під час цього процесу. Краще вимийте ретельно і додайте її в овочеві салати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 ознаки, що фрукти та овочі мають нітрати
Цибуля
Ще один овоч, який часто вживають в сирому вигляді. Її корисно додавати до салатів, соусів і сендвічів.
Цибуля в сирому вигляді має більшу кількість сіркоорганічних сполук або хімічних речовин, які мають протиракові ефекти.
Липень особливо щедрий на корисні ягоди та овочі. А ще в пік сезону вони стають суттєво дешевшими. Це дає можливість наситити свій організм корисними продуктами і не витратити купу грошей.
У свіжих огірках є ферменти, завдяки яким швидше засвоюються білки тваринного походження. Також вони низькокалорійні. На 95% складаються з води, насиченої вітамінами C, B1, B2, P. Також вони багаті на клітковину. Збуджують апетит і втамовують спрагу.
Дієтологи рекомендують включати молоду картоплю до раціону. Вона поліпшує роботу мозку та відновлює мікрофлору кишечника.
Коментарі