понеділок, 18 грудня 2017 13:00

"Поради провідних дієтологів світу": в Україні вперше з'явилася "тарілка здорового харчування"
8

Фото: moz.gov.ua

Вперше в Україні за роки незалежності презентували "тарілку здорового харчування" - рекомендації МОЗ про те, як правильно харчуватись, щоб бути здоровим.

"Тарілка здорового харчування" є у багатьох країнах світу. Це поради з урахуванням особливостей харчових звичок країни. Одну з перших розробили в Англії. А коли на початку 2000х років свою "тарілку" запропонували у Фінляндії, за кілька років у цій країні смертність від серцево-судинних хвороб вдалося зменшити у кілька разів. Тепер в Україні нарешті з'явилася своя офіційна "тарілка здорового харчування".

За основу рекомендацій взяли висновки світових вчених, поради ВООЗ та інші загальноприйняті дані. Всі поради адаптували до українських реалій. Мета всіх рекомендацій - подовжити якість і тривалість життя українців. МОЗ та інші профільні експерти створили сайт "ПроЗдорове", де публікуватимуть всі рекомендації про здорове харчування українців.

Автор: moz.gov.ua
 
Фото: в Україні тепер є своя "тарілка здорового харчування"

Один із авторів розроблених рекомендацій - президент Асоціації дієтологів України, кандидат наук, доцент Олег Швець.

"Щодня в раціоні мають бути овочі, бобові, фрукти, цільні злаки, горіхи, насіння, яйці, риба, нежирне м'ясо, молочні і кисломолочні продукти. Чим різноманітніша буде їжа протягом усього дня, тим довшою буде тривалість життя, і менше матимете різних неінфекційних хвороб", - каже він.

"З'їдайте не менше 300 грамів різних овочів на добу. Найкращий варіант – додавати їх до кожного прийому їжі. Їжте овочі цілими або кілька ложок додавайте до основної страви чи салату. Бажано, щоб овочі становили приблизно ¼ або 1/3 всього раціону протягом дня. Але все це не стосується картоплі. Цей продукт - крохмалистий, і містить мало клітковини й багато калорій. Картоплю треба їсти якомога рідше", - радить Швець.

За його словами, треба щодня їсти капусту, салат, огірки та іншу зелень. Також – гарбуз, моркву, цибулю та інші овочі. Обов'язково у раціоні мають бути бобові. Всі продукти треба їсти невеликими порціями.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Замість штучних солодощів краще їсти щось натуральне. Наприклад, стигле яблуко або інші фрукти" - Олег Швець

Фруктів треба їсти не менше 300 грамів на день, пояснює Олег Швець.

"Замість штучних солодощів краще їсти щось натуральне. Наприклад, стигле яблуко або інші фрукти. Корисні і груші, і цитрусові. Також - банани, виноград. Окремим пунктом ідуть ягоди. Вони навіть корисніші за фрукти", - додає він.

Щодня у раціоні мають бути каші, бажано – кілька видів. Також – молочні і кисломолочні продукти. Яєць можна їсти 1-2 на день. М'ясо має бути, але нежирне. І, за можливості, морську рибу треба їсти 1-3 рази на тиждень.

"Цукор провідні дієтологи світу радять їсти якомога менше. Зараз цукор вважають набагато небезпечнішим, ніж багато інших продуктів. Треба зменшити цукор в раціоні, або в ідеалі – перестати їсти його зовсім. Організм має отримувати цукор із продуктів, а не у чистому вигляді", - підсумовує Швець.

Зараз ви читаєте новину «"Поради провідних дієтологів світу": в Україні вперше з'явилася "тарілка здорового харчування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути