Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2024 00:30

Чому з віком ми плачемо частіше: пояснення

Чому з віком ми плачемо частіше: пояснення
Сльози та старіння: лікар пояснює, чому ми стаємо чутливішими з віком Фото: pinterest

Часта схильність до плачу може бути ознакою старіння організму. З віком гормональні зміни, втрата еластичності тканин та порушення роботи нервової системи можуть посилювати емоційну чутливість і призводити до слізливості.

Чим старшим ми стаємо, тим більше факторів можуть викликати наші сльози. Йдеться навіть не про ті ситуації, які мають емоційний вплив. Хоча багато людей з віком починають частіше плакати сентиментальними сльозами.

Сльозотеча частішає через вплив факторів навколишнього середовища - вітру, холоду, яскравого сонця. У деяких випадках люди з подивом помічають, що їхні сльози на вулиці не просто виступають на очах, а течуть, як при справжньому плачі.

Схильність до сліз пов'язана з природним процесом ослаблення тканин тіла - зниження їхньої щільності, еластичності. Зокрема, очну повіку в міру наближення старості починає менш щільно прилягати до очного яблука, пояснюють офтальмологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За що ніколи не треба просити вибачення

"У нас до кута ока підходить такий "водопровід", з нього виробляється сльоза, зволожує око і каналами йде в носоглотку, ми цього зовсім не відчуваємо. З віком еластичність втрачається, і повіка починає відсуватися вниз, вона не прилягає щільно до яблука. В результаті вирва, яка збирає сльозу, віддаляється, і частина слізної рідини випливає з ока", - повідомив медик.

Як уникнути надмірної сльозливості

Ліки для вирішення такої проблеми не існує. Можна носити окуляри, що захищають очі від подразливої ​​дії яскравого світла або вітру, але певний дискомфорт все одно зберігатиметься. Більш серйозний захід від підвищеного сльозовиділення - це блефаропластика (пластична операція на повіках з ефектом підтяжки).

Але процедура має бути виконана з високим професіоналізмом. Найчастіше блефаропластику проводять для естетичного, омолоджувального ефекту. Але коли йдеться про усунення надмірної сльозотечі, необхідно, щоб хірург забезпечив можливість сльозам йти каналами в носоглотку.

Людські сльози містять хімічний сигнал, який зменшує активність мозку, пов'язану з агресією. Про це свідчать результати дослідження Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі.

Автори дослідження стверджують, що це не залежить від статі.

Зараз ви читаєте новину «Чому з віком ми плачемо частіше: пояснення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути