Нітрати містяться не лише в кавунах, які зараз сезонні, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть у нашому організмі. Проте, нітрати - це не завжди отрута, зауважує Уляна Супрун на сторінці у Facebook.
"Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.Більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду", - пояснює в.о. міністра.
Поширена думка, що в кавунах міститься багато нітратів.
"Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів є у шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок".
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун порадила, як боротися із зайвими кілограмами
Уляна Супрун пропонує поради, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів:
- Можна вживати менше овочів з першого врожаю - нітратів у них все-таки може бути трохи більше.
- Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки.
- Одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хв. кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Супрун не радить купувати нітрат-тестери, бо вони не працюють
"Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах".
Назвали 10 "золотих" правил вибору кавуна. Найкращий час для купівлі - кінець літа та осінь. Саме тоді в Україні з'являються стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах. До цього часу продають тепличні баштанні, перенасичені нітратами та барвниками.
Коментарі