понеділок, 30 грудня 2024 22:50

Назвали продукти, які не можна їсти під час застуди

Назвали продукти, які не можна їсти під час застуди
Відмовтесь від них, поки хворієте: 10 продуктів, які тільки погіршать стан під час застуди і не тільки Фото: pinterest

Під час застуди варто уникати деяких продуктів. Вони можуть лише погіршити стан.

В такий час слід пити багато рідини, якщо нудить — вживати імбир і м'ятний чай. Також треба постаратися їсти, навіть якщо зовсім не хочеться. Що-небудь рідке і легке. Наприклад, бульйон, теплий солодкий чай, морси і компоти. Перейти на повноцінне харчування варто, коли стане краще, пише zhenskiy.

Але є цілком здорові продукти, які корисні для здоров'я, але у хворої людини вони можуть викликати погіршення стану або продовжити неприємні симптоми.

Які здорові продукти не варто їсти під час хвороби

Якщо застуда або грип

Уникайте шпинату, горіхів і броколі. Шпинат багатий гістаміном, сполукою, що викликає симптоми, схожі з алергією. Така реакція організму може погіршити застійні явища, посилити відчуття втоми і інші нездужання, часто асоціюються з застудою або грипом. Схожий ефект надає вживання полуниці, томатів і цитрусових.

Горіхи містять важливі поживні речовини, що допомагають організму боротися з інфекцією, такі як цинк і вітамін Е. Але варто утриматися від їх вживання на ранніх етапах хвороби, особливо якщо у вас жар або болить шлунок. Горіхи містять багато жирів, через що вашому тілу доведеться старанніше працювати над їх перетравленням. Це може викликати розлад кишечника, що завадить організму боротися з головною проблемою.

Броколі дуже корисна, в ній містяться поживні речовини, що зміцнюють імунітет, такі як вітаміни А і С. Але в ній також багато клітковини, яку організму важко перетравлювати під час хвороби.

Коли болить голова

Уникайте витриманих сирів і ферментованих продуктів. Чим сильніше витриманий продукт, тим більше гістаміну виробляє організм при його вживанні. Сири, такі як гауда, швейцарський і пармезан, очолюють список "правопорушників". Сири можуть викликати розширення кровоносних судин головного мозку, викликаючи головний біль (або посилюючи її).

Ферментовані продукти містять тирамін – амінокислоту, що зустрічається в квашеній капусті і кімчі, і вона також може викликати головний біль. Деяким людям важко засвоювати тірамін, через що вони більш схильні до такого хворобливого "відповіді". Вживання ферментованих продуктів може викликати ланцюгову реакцію, що призводить до спазму кровоносних судин головного мозку і до пульсуючого головного болю.

Якщо у вас кашель або біль у горлі

Уникайте сирих овочів і цитрусових. Сирі овочі зазвичай мають грубу жорстку текстуру, яка при ковтанні може дратувати горло. Краще повернути їх в раціон, коли самопочуття повернеться в норму.

Вживання цитрусових під час хвороби вельми суперечливо. З одного боку, вони можуть зарядити ваш організм вітаміном С і калієм, забезпечити енергією і відновити водний баланс. З іншого боку, у апельсинів і грейпфрутів високі рівні кислотності, які дратують горло. Можливо, вам краще тимчасово перейти на інші джерела вітамін С.

Якщо у вас нудота, діарея або біль у животі

Уникайте молочних продуктів, висівок і квасолі. Молочні продукти містять лактозу, яка розщеплюється в шлунку спеціальним ферментом зі співзвучним ім'ям "лактаза". В умовах гастроентериту з діареєю запальний процес тимчасово виснажує запаси лактази в слизовій оболонці кишечника. Організму стає нічим засвоювати лактозу. Як результат, вживання молочних продуктів може посилити діарею, здуття живота і біль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна митися під час застуди: лікарі розвіяли популярний міф

Висівки багаті нерозчинною клітковиною, яка змушує проходити перероблену їжу через кишечник швидше. Те ж саме відноситься до мюслі, бурого рису і макаронів з цільнозернової пшениці.

Квасоля містить речовини, що називаються альфа-галактозидазами, які можуть викликати або посилювати проблеми з травленням. Це пов'язано з тим, що ослаблений організм не в змозі синтезувати достатню кількість необхідного ферменту, щоб повністю переварити їх.

Курячі бульйони вважаються одними з основних перших страв. Дехто вважає, що вони допомагають вилікувати симптоми застуди.

Науковець Кен Альбала з Тихоокеанського університету в Каліфорнії провів дослідження і зробив висновки, що суп можна розглядати як основну страву для лікування застуди.Такий суп живильний, тонізуючий, легко засвоюється, має приємну для організму консистенцію, яка не перевантажує його.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукти, які не можна їсти під час застуди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути