четвер, 29 жовтня 2020 16:54

Медичний колапс почнеться з Харкова

Медичний колапс почнеться з Харкова
Коронавірус в Україні: чи справиться медицина. Фото: molbuk.ua

Українців скоро не буде кому лікувати. За такої динаміки у лікарнях може не вистачити медиків. Кадровий ресурс не є безмежним. Зараз задіяли дві тисячі сімсот чотирнадцять лікарів-анестезіологів і 15 тисяч лікарів інших спеціальностей.

Найбільша нестача лікарів у Харківській області, де за останній час найбільше захворіло людей на коронавірус. Там катастрофічно не вистачає медперсоналу та кисневих масок. Госпіталізують тих, кому критично необхідний кисень.

Про це розповідає Володимир Корсунов, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії.

"У Харкові "чорна зона", заповненість ліжок майже 100% відсотків. Єдине, що не дає нам можливість записати цю цифру, – незаповненість ліжкомісць у дитячій інфекційці й у відділенні акушерства. Уже в коридори поставили б ліжка, але в цьому немає жодного сенсу, тому що там немає доступу до кисневої терапії. Ми вже не один тиждень поспіль змушені вибирати того, хто є більш перспективним для одужання", - пояснює лікар.

За такого сценарію в Україні може початися медичний колапс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід Києва до червоної зони — Рубан зробив заяву

"Люди з підозрою на коронавірус мають телефонувати до своїх сімейних лікарів. Якщо ті недосяжні, то на гарячу лінію МОЗ. У нього на сайті є номери спеціально для кожної області. Надійніше телефонувати на гарячу лінію свого закладу. Той менше перевантажений і є шанс зв'язатися. Це прискорює надання допомоги", - наголошує Сергій Федорків, інфекціоніст з Івано-Франківська.

Ефективність закриття шкіл у боротьбі з пандемією коронавірусу оцінила ВООЗ. Організація вважає цей метод малоефективним.

Закриття шкіл мало сприяє боротьбі з інфекцією, тому їх слід відкривати. Під найбільшим впливом виявляються діти, що перебувають у важкій життєвій ситуації.

Коронавірус може викликати довгострокові порушення когнітивних функцій людського мозку.

Учені з декількох університетів США та Великої Британії знайшли серйозні проблеми зі здоров'ям мозку пацієнтів, які перехворіли на Covid-19. Ці проблеми проявлялися протягом місяців після хвороби

Зараз ви читаєте новину «Медичний колапс почнеться з Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути