неділя, 02 грудня 2018 01:35

Користь сауни: адаптує до зимових холодів, лікує, омолоджує, позбавляє від похмілля
6

  Один з ефектів сауни в тому, що вона допомагає виводити з потовиділенням токсини і шлаки, в тому числі солі, які затримують рідину.
Один з ефектів сауни в тому, що вона допомагає виводити з потовиділенням токсини і шлаки, в тому числі солі, які затримують рідину.

Головне питання, яким задаються всі, хто цікавиться сауною - це навіщо вона взагалі потрібна? Чи існує користь від відвідування сауни, крім просто приємних відчуттів і добре проведеного часу з друзями?

Безсумнівно, користь є, і будь-хто, хто відвідує сауни на постійній основі, може це підтвердити.

Що таке сауна? Відмінність лазні від сауни

Сауна - це і є лазня, тільки зі своїми особливостями. Іноді сауну називають фінська лазня. Від російської лазні вона відрізняється тим, що це в основному суха парилка, де немає пари або його зовсім небагато. Завдяки цим особливостям російські лазні і фінські сауни мають різний вплив на організм людини.

У російській лазні температура повітря не надто висока - 40-70 ºС, але вологість повітря дуже висока - 90-100%. У фінській сауні навпаки - температура - 70-100 ºС, а вологість - 10-25%. Щоб не було опіків гарячою парою, не радять поливати гарячі камені в сауні водою у великій кількості.

Сухе повітря рівномірно нагріває тіло, а піт виділяється, щоб охолоджувати шкіру природним шляхом.

 

Вважається, що російська лазня не так шокує організм, як фінська сауна, бо температура в ній нижче. Однак для слабкышого організму все ж радять вибирати суху сауну.

Паряться в лазнях і саунах по-різному - в лазнях люди постійно рухаються: носять воду, поливаються, миляться і т.д. У сауні - просто лежать і розслабляються. У лазнях використовують віники, щоб стимулювати потовиділення, в сауні так жарко, що людина пітніє без всякої стимуляції. Іноді все ж віники в сауну беруть для масажу.

Користь: навіщо ходити в сауну?

Позитивний вплив на ШКІРУ і усунення різних шкірних проблем:

- Очищення зі шкіри мікробів, бактерій, різних непомітних оку видів забруднень; видалення мертвого шару клітин і посилення обміну речовин, і як наслідок - омолодження шкіри; видалення надлишків шкірного жиру разом з потом: це перешкоджає появі прищів і вугрів; відновлення природного кровообігу, яке допомагає усунути блідість, сухість або жирність шкіри, розширені пори; поліпшення показників здоров'я шкіри: еластичності, м'якості і т.д .; тренування потових залоз, поліпшення системи терморегуляції тіла; розгладження зморшок, уповільнення процесу старіння шкіри; тренування здібностей шкіри протистояти негативним впливам навколишнього середовища.

 

Позитивний вплив на СЕРЦЕ І СУДИНИ:

- Відновлення серцево-судинної системи; стимуляція роботи серцевого м'яза (схоже тренування серце має при фізичної активності); приведення в рух резервної крові, яка дає клітинам сигнал до оновлення.

Позитивний вплив на НЕРВОВУ СИСТЕМУ:

- Зниження психічної напруги, розслаблення завдяки насиченню мозку киснем і приливу більшої кількості крові до м'язів; усунення стресів, зниження збудливості.

Позитивний вплив на ОРГАНИ ДИХАННЯ:

- Поліпшення повітрообміну в легенях завдяки більш глибокому диханню; поліпшення вентиляції легенів; усунення з легенів і бронхів зайвої слизу; поліпшення споживання кисню; допомога при лікуванні хронічних і звичайних простудних захворювань.

 

Позитивний вплив на М'ЯЗИ:

- Зниження рівня молочної кислоти в м'язах, яка накопичується після фізичних навантажень (відразу після сауни рівень знижується вдвічі, а через годину після процедури - ще втричі); усунення перевтоми в м'язах, розслаблення їх; збільшення витривалості м'язів, швидкості реакції (при використанні в саунах температури близько 100 ° С)

Позитивний вплив на СУГЛОБИ І ЗВ'ЯЗКИ:

Поліпшення еластичності і рухливості зв'язок; Збільшення припливу поживних речовин до суглобів і зв'язкам (за допомогою активації резервної крові); Розсмоктування сольових відкладень; розсмоктування рідини навколо суглобів (зниження набряклості); більш швидке загоєння травм сухожиль, суглобів або кісток; зниження неприємних відчуттів в суглобах після фізичних навантажень; оновлення кісткової тканини.

Позитивний вплив на НИРКИ:

Полегшення роботи нирок завдяки підвищеному потовиділенню, зниження навантаження на них.

Позитивний вплив на ОБМІН РЕЧОВИН:

Прискорення виведення з організму солей натрію хлориду, азотистих речовин, сечової кислоти, сечовини, неорганічного фосфору та молочної кислоти; Активізація обмінних процесів, збільшення швидкості метаболізму; допомога в схудненні; прилив сил, бадьорості і поліпшення самопочуття, пов'язані також з прискоренням метаболізму.

 

Інші позитивні впливи, які дає сауна:

Поліпшення імунітету, зниження кількості заражень простудними і вірусними захворюваннями до мінімуму, а часто - до нуля; зняття симптомів похмілля; сауна взимку допомагає тілу адаптуватися до зимового холоду, піднімаючи імунітет, а влітку - до спеки (ви відчуваєте себе набагато комфортніше в літнюу спеку і навіть не відчуватимете потреби в кондиціонерах)

 

Попередження

Сауною слід користуватися дуже помірно. Перегрів при частому відвідуванні парильні і тривалому знаходженні в ній веде до наступних проблем: втрати дуже важливих для здоров'я запасів вологи; почастішання пульсу до критичного стану; згущенню крові; небезпечного підвищення тиску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали вправи, які сприяють омолодженню

Протипоказання:

Хвороби серця (особливо гіпертоніки); хвороби нирок з порушенням їх функції; жовчнокам'яна хвороба (з нападами); хронічні запалення черевини; новоутворення шлунково-кишкового тракту, виразка шлунка і кишкіника; хронічний гепатит; важкі неврологічні хвороби і психічні захворювання; онкологічні захворювання.

Сауна для лікування

Попри високі температури, сухе гаряче повітря в сауні легше переноситься хворими, літніми і незагартованими людьми, а також жінками і дітьми.

Сауна, в першу чергу, допомагає попередити хвороби, тобто виступає в ролі профілактичного засобу, підвищує опір хворобам. Але деякі хвороби вона може і лікувати. Але проконсультуйтесь з лікарем, наскільки вам дозволена сауна, як часто і в якій формі.

Ревматизм. При легких формах цієї хвороби прогрівання тіла допоможе розслабити і зігріти суглоби і м'язи. Не можна після цього занурюватися в холодний басейн або обливатися холодною водою.

Радикуліт. Масажі та обгортання разом з відвідинами парилки допомагають боротися з цією хворобою.

Гіпертонія і гіпотонія. Добре допомагає нормалізувати тиск при легких формах цих захворювань.

Варикозне розширення вен. Сауна допомагає зміцнити стінки судин.

Шкірні хвороби - псоріаз і нейродерміт. Сауна допомагає зволожити шкіру, зняти верхні шари, очистити пори, знизити симптоми захворювань і т.д.

Удари, вивихи та розтягнення, болі в м'язах після навантаження. Проблеми швидко зникають завдяки підвищенню кровообігу.

Геморой. Допомагає нормалізувати відтік венозної крові.

Простудні захворювання на початковій стадії. Сауна добре допомагає при несильному нежиті, мокрому і сухому кашлі. При грудному кашлі, хрипах і обструкції слід виключити сауну і звернутися до лікаря.

У Фінляндії дітей починають водити в сауни нарівні з дорослими вже з 4-х років. Дослідження доводять, що діти, які регулярно відвідують сауни та лазні з батьками, хворіють набагато менше. Такі діти також більш слухняні і менш дратівливі, ймовірно, тому, що сауна допомагає нормально розслаблятися і знімати перезбудження.

Вважається, що вже починаючи з 3-х років, дитину можна поступово привчати до сауни, якщо ви відвідуєте її регулярно. Це, в першу чергу, стосується домашніх саун, де ви впевнені в чистоті. Якщо відвідування дозволено педіатром, пам'ятайте, що тіло дитини нагрівається швидше, тому їй потрібно зовсім небагато часу проводити в парильні. Крім того, дітям не можна паритися на верхніх полицях, найкраще - на нижній полиці або на підлозі, де температура повітря близько 40-50ºС .

Зараз ви читаєте новину «Користь сауни: адаптує до зимових холодів, лікує, омолоджує, позбавляє від похмілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути