вівторок, 12 травня 2020 11:11

Захопили військові склади і місто

Захопили військові склади і місто
Повстання проти більшовиків: мобілізовані юнаки захопили військові склади та місто. Фото: www.dsnews.ua

У Кривому Розі 12 травня 1920-го вибухнуло повстання під проводом Костя Пестушка (Степового-Блакитного). Повстанці звільнили місто від більшовиків.

Після окупації України радянськими військами масово почали вибухати стихійні антикомуністичні повстання селян. Їм передувала спроба більшовиків провессти мобілізацію селян до лав Червоної армії. Напередодні вони погрожували "Все уклонившиеся от явки будут рассматриваться как дезертиры, за что понесут суровое наказание по законам военного времени".

За мобілізацію на Криворіжжі відповідав Кость Пестушко - член Ганнівського волосного ревкому. Він скористався нагодою підняти селян проти "робітничо-селянської влади". Пестушку було відомо про плани більшовиків відправити українських новобранців до військових частин, розташованих у Росії - у Казані, Тулі, Саратові.

Під час збору мобілізованих у Кривому Розі Пестушко застрелив воєнкома. Згодом три постріли вгору та його слова: "За нашу кров! За нашу честь! За кривди нашому народові!" стали сигналом до початку повстання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симон Петлюра хотів українізувати армію

Мобілізовані хлопці захопили військові склади та місто. На цю звістку до повсталих приєдналися загони Сергія Клепача, Пилипа Хмари, Голика-Залізняка, Іллі Іванова та інших отаманів. Повстанці вирушили у рейд теренами Херсонщини та Катеринославщини, поповнюючи лави селянами. Найбільшими успіхами повстанців були захоплення Кривого Рогу, Олександрії, Херсона.

"Случилось невероятное. Новобранцы Криворожского уезда взбунтовались. Заняли город. Восстанием руководит некий Блакитный, офицер царской армии, а позже видный петлюровец, пролезший на должность председателя волисполкома, а наши шляпы проспали, и вот вам результаты" - писали більшовики.

Наприкінці листопада 1920-го через нестачу амуніції та теплого одягу дивізію демобілізували. Пестушко не зміг підняти своїх бійців на продовження боротьби. Через рік отаман потрапив у засідку та загинув у бою.

Симона Петлюру обрано головою Директорії УНР 9 травня 1919 року. Через шість років його вбиває таємний агент.

Зараз ви читаєте новину «Захопили військові склади і місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути