Ексклюзиви
субота, 09 травня 2020 10:10

Симон Петлюра хотів українізувати армію

Симон Петлюра хотів українізувати армію
Петлюра бере участь у підготовці повстання проти гетьмана Павла Скоропадського. Фото: petlura.poltava.ua

Симон Петлюра обраний головою Директорії УНР 9 травня 1919 року. Через шість років його вбиває таємний агент.

Головний Отаман військ і флоту Української Народної Республіки Симон Петлюра народився 22 травня 1879-го у Полтаві. Спочатку живе у Києві, Львові. Працює співредактором часописів "Селянин" і "Праця", в Києві працює секретарем газети "Рада" і часопису "Україна". У квітні 1917-го виступає ініціатором і організатором проведення Українського з'їзду Західного фронту у Мінську. Обраний головою української фронтової ради. Долучається до роботи Центральної Ради. Стає членом уряду, веде роботу по українізації армії. На початку 1918-го створює з добровольців Гайдамацький кіш Слобідської України, організовує оборону Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зібрався 100-тисячний мітинг

Бере участь у підготовці повстання проти гетьмана Павла Скоропадського. Стає членом Директорії, яка перебирає владу у Києві. У травні 1919-го очолює її.

"Петлюра був надзвичайно енергійний, відданий ідеї ентузіаст з великою вірою в українську справу. Він умів захоплювати своїм запалом інших, умів вести за собою маси, кликати їх до тяжкої боротьби й жертв", - згадує керівник уряду Директорії Ісаак Мазепа.

З 1922 року живе в еміграції в Польщі та Швейцарії. Згодом у Парижі видає тижневик "Тризуб". Створює організацію "Прометей", яка об'єднує представників всіх поневолених більшовиками народів для боротьби з радянською Росією. У травні 1925 року в Парижі Симон Петлюра був убитий таємним агентом НКВС Шварцбардом. Похований на цвинтарі Монпарнас у Парижі.

19 березня 1917 року в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація українців. Люди вийшли з гаслами "Автономію Україні", "Вільна Україна у вільній Росії", "Хай живе вільна Україна з гетьманом на чолі".

Зараз ви читаєте новину «Симон Петлюра хотів українізувати армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути