середа, 12 вересня 2018 18:25

До яких проблем може призвести стримування позовів у туалет

До яких проблем може призвести стримування позовів у туалет
Стримувати позови у туалет не потрібно. Фото: vrachmedik

Спорожняти сечовий міхур потрібно кожні 3 год. або за потреби. Дефекація відбувається один-два рази на добу, каже секс-педагог Юлія Ярмоленко.

"На одному з фестивалів, де мій виступ будувався за принципом питання-відповідь, руку підняв чоловік. Він розповів, що має труднощі з дефекацією. Вдома все добре, а ось на роботі, в гостях, відпустці, відрядженні - не виходить. До п'яти днів не вдається сходити в туалет по-великому, навіть якщо один в номері. Така проблема зустрічається досить часто у нашому суспільстві", - розповідає фахівець.

Ця проблема родом з дитинства, пояснює спеціаліст. Батьки і вчителі часто говорили, мовляв, потерпиш, не міг раніше сказати, сходиш у туалет на перерві тощо.

"Плюс брудні туалети, відсутність дверей, перегородок у шкільних вбиральнях - це все формує неправильне ставлення до фізіологічних процесів. Діти також бачать, як дорослі реагують на "туалетну тему". А хотілося б ставитися до цього простіше - з турботою про себе і своє тіло. Тому зробити можна одне: міняти своє ставлення до фізіології і загальноприйнятим нормам", - пояснює Ярмоленко.

Фахівець розповідає про наслідки, якщо стримувати позиви.

1. Сеча містить кислоти і аміак. Вони при тривалому контакті зі стінками сечового міхура починають їх пошкоджувати.

Батьки і вчителі часто говорили, мовляв, потерпиш, не міг раніше сказати, сходиш у туалет на перерві.

2. В уретрі скупчуються бактерії, які вимиваються сечею. Коли ми терпимо, вони розмножуються, "кріпляться" до стінок міхура і викликають цистит.

3. Січовий міхур розтягується і з часом не може повноцінно працювати.

4. Ходіння з повним сечовим міхуром сприяє утворенню каменів у нирках.

5. З'являється міхурно-сечовідний рефлюкс. Це захворювання розвивається в момент, коли сеча з сечового міхура повертається назад в нирки.

6. Здуття живота, скупчення токсинів в організмі, біль в області малого тазу, погане самопочуття - це не повний список наслідків. Терпіти можна максимум 10-15 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сексуальне виховання: у якому віці говорити з дітьми про насильство

Не краща ситуація і з дефекацією, каже спеціаліст.

"По-перше, калові маси повертаються з прямої кишки в кишечник. При цьому вони втрачають вологу, що ускладнює в подальшому спорожнення. По-друге, стероїдні гормони, які вже виконали в організмі свою функцію, виводяться кишечником. Але якщо ви терпите, ці гормони всмоктуються знову в кров і створюють гормональні проблеми. По-третє, кишечник втрачає чутливість до позивів і з часом є ризик нетримання калу і сечі", - розповідає Юлія Ярмоленко.

Одна з найскладніших ситуацій для батьків, коли дитина у віці 3-6 років запитає, звідки беруться діти. Як вийти із незручної ситуації, розуміє не кожний дорослий. Батькам не потрібно лякатися у таких випадках. Спеціаліст радить не переводити розмову на іншу тему. Варто зібратися з думками й поговорити з дитиною.

Зараз ви читаєте новину «До яких проблем може призвести стримування позовів у туалет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути