
Українці їдять забагато солі й замало фруктів та овочів.
Про це свідчать результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, пише "Уніан".
Опитування показало, що українці споживають меншу за необхідну щоденну норму фруктів та овочів. При необхідності у споживанні п'яти порцій фруктів та овочів у середньому опитані вживають 4,2 порції, 3,8 порцій - чоловіки та 4,5 порцій - жінки. А менш як 5 порцій у типовий день вживають 66,4% респондентів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорогі продукти кладуть на рівні очей: як керують поведінкою покупців
Результати дослідження також свідчать, що поширеною проблемою серед населення України є надмірне споживання солі. Опитані споживають за добу в середньому майже 12,6 г солі, хоча рекомендоване вживання не більш як 5 г. Згідно з проведеними аналізами, понад 5 г солі на добу вживають 86,9% українців.
66,7% респондентів повідомили, що завжди або часто додають сіль під час приготування їжі, 26,9% - завжди або часто вживають продукти, що піддаються технологічній обробці з високим вмістом солі, 44,9% - завжди або часто додають сіль або солоний соус до їжі. Водночас 51,5% українців вважають, що вживання великої кількості солі може спричинити проблеми зі здоров'ям.
Дослідження проводили Всесвітня організація з охорони здоров'я, Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров'я МОЗ України, Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка за підтримки Світового банку.
За результатами опитування, українці найчастіше купують продукти харчування в торговельних точках 3 видів: супермаркетах - 57%, на ринках - 46% і в невеликих магазинах біля дому - 41%. Частка супермаркетів зростає.
Коментарі