четвер, 06 липня 2017 06:30

Для порятунку дитини вакцину від сказу вводили 10 годин

Для порятунку дитини вакцину від сказу вводили 10 годин
Вакцина від сказу: порятунок хлопчика став екпериментом Фото: molbuk.ua

6 липня 1885-ку Луї Пастер успішно випробував вакцину проти сказу на хлопчикові, якого вкусила скажена собака. Це захворювання в 100% випадків закінчується смертю хворого.

9-річний Жозеф Мейстер був першою людиною, що вижила після зараження сказом. Проблема полягала в тому, що у Пастера не було ліцензії лікаря, так що лікувати дитину він не мав права. До цього часу ця вакцина була випробувана тільки на тваринах. Але без лікування хлопчик помер би. Мейстеру протягом 10 годин вводилися сильні дози вакцини і після 14 ін'єкцій він одужав.

З цього моменту слава Пастера розійшлась по всьому світу. У різних країнах почали відкриватися пастерівські станції, де робили щеплення від сказу, сибірської виразки і курячої холери. В Одесі така станція з'явилася в 1886 році, і була, на той момент другою у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких хвороб варто остерігатися батькам під час відпустки

Хлопчик присвятив Пастеру все життя: він працював сторожем в його інституті. Після гітлерівського вторгнення у Францію німецькі солдати зажадали від Майстера розкрити гробницю Пастера. Щоб захистити могилю від осквернення, той застрелився в кімнаті сторожа.

Луї Пастер першим довів, що хвороби, які тепер називають інфекційними, можуть виникати тільки в результаті проникнення в організм із зовнішнього середовища мікробів.

Зараз ви читаєте новину «Для порятунку дитини вакцину від сказу вводили 10 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути