
Ми живемо в час високих технологій, а їжа і далі має найсильніший вплив на наше здоров'я та довголіття.
Пише дієтологиня Оксана Скиталінська у Faceook.
"Зараз вчені розбирають продукти харчування буквально по молекулах, вивчають їхній плив на активність генів. Наприклад, якщо вам у спадок дісталися не дуже "хороші" гени, які можуть за певних обставин привести до якоїсь хвороби, то вживання деяких продуктів може зробити ці гени менш активними або і зовсім неактивними. А от, для прикладу, гарбуз можна всім. Тим, кому не можна сирий, можна печений/варений", - пише лікарка.
- Здоровий імунітет, природній детокс
В ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишечні мікроорганізми.
- Здорова і красива шкіра
Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організми на вітамін А. Він зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи її до зими, щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишечника швидко переходили в стан ремісії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі розповіли, як волоський горіх впливає на організм
- Протинабряковий ефект
Завдяки великому вмісту калію, гарбуз допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки. Тому рекомендований усім, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, серцем (високий тиск), приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди та інші гормони, має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості лиця зранку.
- Метаболокоригуюча дія
Гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин.
- Має антиатеросклеротичну дію
Є природними ліками для всіх, в кого високий "поганий" холестерин, низький "хороший".
- Оздоровлює шлунок кишечник, жовчний міхур
- Незамінний при гастритах, виразковій хворобі, рефлюксній (коли в людини виникає печія), СПК (синдром подразненого кишечника), який може виявлятися проносами та закрепами дає часті загострення.
Сири гарбуз можна не усім. Тим, у кого загострення запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози та жовчного міхура, не можна.
Страви
☀️Гарбузовий суп. При приготуванні додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте зверху сиром Пармезан.
☀️Гарбузові запіканки, пюре, креми.
☀️Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного, протитроботичного ефектів.
Не варто сліпо довіряти порадам про здорове харчування від різноманітних експертів. Окремі правила здорового способу життя спростовує наука.
Коментарі