Не варто сліпо довіряти порадам про здорове харчування життя від різноманітних експертів. Окремі правила здорового способу життя спростовує наука.
Вівсяна каша з цілісних зерен – це здорова страва. Надзвичайно корисна для організму. Її вживання захищає від повноти, підвищеного холестерину, проблем з серцем і інсультів. Однак їсти вівсянку на сніданок щоранку – не варто. У вівсі містяться речовини фітати. Вони перешкоджають засвоєнню кальцію. У віці після 40 років не отримувати кальцій в потрібному обсязі дуже шкідливо. Дефіцит негативно позначається на стані волосся, нігтів і зубів. Підвищується ризик остеопорозу, при якому кістки стають крихкими та ламаються навіть при незначних травмах, пише Радіо Максимум.
Їсти більше свіжих овочів – ще одне із важливих правил здорового харчування. Це багате джерело клітковини, засвоїти яку в сирому вигляді без наслідків може тільки дуже здорова та міцна травна система. У багатьох людей поїдання свіжих овочів веде до запорів, подразненого кишківника, здуття та болів у животі. Тому вживати овочі часом корисніше саме в приготованому вигляді – вареними або запеченими. Після термічної обробки значно краще засвоюється велика кількість вітамінів і мікроелементів, що містяться в овочах.
Повна відмова від цукру – фізично дуже важке випробування для організму, що одного разу людина все ж не витримує і зривається, або у неї розвивається підвищена тривожність, пов'язана зі ставленням до їжі. За даними американських вчених з Інституту стовбурових клітин при Гарвардському університеті, повністю відмовлятися від цукру шкідливо. Це може завдати серйозного удару по нормальному функціонуванню організму. Особливо погано тотальна відмова від солодкого може вплинути на роботу серця і мозку.
Їсти рибу. Жирну рибу як джерело цінних кислот Омега-3 вважають найкориснішою для організму. Найкращою є червона риба. Але майже вся така риба вирощується штучно на рибацьких фермах. Росте в тісноті.Її годують антибіотиками і добавками для стимуляції росту. Регулярно їсти таку рибу може бути дуже шкідливо.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли їжа засвоюється краще: ідеальні і несумісні поєднання продуктів
Харчуватися правильно для стрункого тіла. Багато хто вважає, що зайва вага – це доля тих, хто нехтує здоровим харчуванням. Але збільшення маси тіла – складний процес. В ньому харчування – лиш одна зі складових. Науково встановлено, що в організмі деяких людей присутній генетичний збій, через який блокується виділення лептину, так званого гормону ситості, що відключає в гіпоталамусі центр голоду. Ці люди завжди хочуть їсти і мають властивість набирати вагу, навіть дотримуючись усіх правил здорового харчування. Тому ніякі системи харчування їм не допоможуть, проблему вирішують тільки ін'єкції гормону.
Корисним є все, якщо дотримуватися міри.
Виявляється, не все корисно, що здається здоровою їжею. Так, фрукти, горіхи, зелень та інші, здавалося б, корисні продукти легко можуть і нашкодити нам. Здавалося б, зелене листя – що в них шкідливого? Взяти хоча б шпинат або кале (кучерява капуста). Вони багаті на вітаміни А, С і К, заряджені антиоксидантами і вважаються одними з найбільш корисних рослин. Однак крім цих корисних мікроелементів в них міститься ще і оксалат, який може провокувати утворення каменів у нирках і стати причиною запальних процесів в кишечнику.
Коментарі